Breviar european

Chirac retrage legea angajarii tinerilor

Controversata legea franceza ce permitea patronilor sa-i concedieze fara vreun motiv declarat pe tinerii cu varsta mai mica de 26 de ani in primii doi ani de angajare a fost retrasa de catre presedintele Jacques Chirac. Cunoscuta in Franta sub numele de CPE (Contrat première embauche) si propusa de prim-ministrul Dominique de Villepin, legea a fost intampinata cu proteste din partea studentilor si a sindicatelor care au durat opt saptamani.

Granitele Europei nu sunt „fixe”?

Numarul de state care se pot integra in Uniunea Europeana nu e fix, fiind mai degraba un concept dinamic si nu unul statistic, a declarat Olli Rehn, comisarul UE pentru extindere, intr-un interviu acordat publicatiei Die Welt.

De asemenea, statele care se pot integra nu trebuie sa faca parte neaparat din partea geografica a Europei cum o intelegem in mod clasic, ci trebuie sa adere la anumite valori. „Granitele europene sunt definite mai degraba de un set de valori decat de un ghid geografic”, a afirmat Rehn. „Cu siguranta ca granitele geografice stabilesc cadrul, dar valorile definesc granitele.”

„Orice tara ce respecta valori precum democratia, drepturile omului si statul de drept pot depune cerere pentru a deveni membri [UE]. Asta nu inseamna ca vom accepta orice tara. Dar ar fi gresit sa inchidem usa intotdeauna prin trasarea unei linii pe o harta care stabileste granitele Europei definitiv.” (Mihai Surducan, dupa EUObserver)

Leave a Comment