Politica agricola comuna e un fiasco!

UE se remarca printr-o propaganda galagioasa, dar neacoperita de fapte. Una din minciunile pe care le spune UE e aceea cum ca UE ar ajutora masiv tarile sarace. Astfel, Comisia Europeana a promis ca pana la sfarsitul deceniului va acorda 75 miliarde de euro tarilor sarace, rezolvand astfel saracia din lume! Realitatea insa e foarte departe de aceste promisiuni demagogice.

Conform unui studiu realizat de Oxfam International, ActionAid si CARE International, „cifrele oficiale nu sunt cele reale si induc in eroare cetatenii, pentru ca guvernele nu au facut nimic in realitate”. Din banii promisi, doar 8 miliarde de euro au fost alocate de tarile membre UE cu specificatia ca sunt pentru ajutorari, in schimb, banii luau alt traseu! Cea mai mare parte a sumei, adica in jur de 5 miliarde, nu a fost cheltuita ci doar au sters datoriile tarilor sarace, restul fiind folosite in alte scopuri nicidecum pentru ajutorari, cum ar fi plata refugiatilor care au parasit Africa spre exemplu si imigrat in Europa.

In acelasi timp, Politica Agricola Comuna, in care se duc (oficial) cei mai multi bani din bugetul UE, se dovedeste a fi un dezastru. Potrivit Open Europe, sistemului de subvenţii şi cote care limitează nivelul producţiei, provoacă cetăţenilor UE pierderi de circa 125 miliarde euro pe an din cauza preţurilor prea ridicate şi a taxelor. Mai mult, preţurile la mâncare în UE sunt cu o cincime mai mari decât media preţurilor mondiale. Pe de alta parte, cele mai mari subventii se duc catre marile corporatii agro-industriale, nu catre micii fermieri.

Circa 10 la sută din terenurile agricole de pe cuprinsul Uniunii sunt menţinute în afara producţiei, iar fermierii chiar primesc bani ca să nu muncească acea parte a terenului lor care nu e cultivata! De asemenea, sunt impuse, intr-un mod de-a dreptul sovietic, cote de productie pentru toate produsele agricole. In acelasi timp, in alte parti ale lumii, oamenii mor de foame!

Despre cotele de lapte alocate Romaniei am mai scris pe acest site. Dealtfel, agricultura romaneasca, in loc sa fie ajutata sa se dezvolte, este mentinuta intr-o stare cronica de subdezvoltare prin importul masiv de produse agricole din UE, subventionate in tarile de origine. Acest lucru, laolalta cu rapacitatea comerciantilor autohtoni, face ca in Romania, pretul alimentelor sa fie foarte ridicat. Romania, care ar putea fi o tara exportatoare de produse agricole, importa cea mai mare parte din mancare!

Leave a Comment