Mai traim in democratie?

Sursa: http://www.brusselsjournal.com

Cu aproape doi ani in urma, in ianuarie 2007, fostul presedinte german Roman Herzog a declarat ca democratia in tara sa este practic inexistenta, devreme ce Uniunea Europeana si-a insusit pe ascuns toate puterile parlamentului national. Herzog s-a referit la un raport al ministrului german de justitie conform caruia, intre 1999 si 2004, 84% dintre actele legislative din Germania au venit de la institutiile nealese de la Bruxelles, si doar 16% din partea parlamentului german (Bundestag).

Situatia nu e diferita nici in Romania, desi foarte putini romani sunt constienti de acest lucru. Cu cativa ani inainte de integrarea efectiva in UE, parlamentul Romaniei a inceput sa adopte diverse legi care sa transpuna directivele emanate de Comisia Europeana. De fapt, acest proces, care are loc in fiecare din cele 27 de state membre ale UE, reprezinta o simpla formalitate, fiindca tratatele UE obliga tarile membre sa incorporeze neschimbate directivele UE!

Nu exista nici un fel de dezbatere asupra acestor directive, si nici nu se aduc modificari sau amendamente textelor. Aceste directive nu trec prin Parlamentul European, unde, cel putin la nivel teoretic, cetatenii romani isi aleg reprezentantii. Ele vin direct din partea Comisiei Europene, care si-a asumat practic dublul rol de executiv si legislativ european! Reamintim ca, in Comisia Europeana, Romania are un comisar cu un rol marginal, cel de „multilingvism”.

Filosoful politic englez John Laughland, a denumit UE, „un cartel al guvernelor, angajat intr-o permanenta conspiratie impotriva propriilor electorate si parlamente„. Integrarea europeana favorizeaza cresterea puterii guvernelor nationale in dauna parlamentelor nationale. Legile din UE sunt facute de guverne iar aprobarea lor de catre legislative alese nu e necesara, odata ce tratatele UE obliga statele membre sa adopte legile UE!

„Este simplu de inteles”, continua Laughland, „de ce politicienii din toate partidele majore, fie ele declarate de stanga sau de dreapta, sunt in favoarea UE”. UE le mareste puterea si spatiul de manevra. Este mult mai simplu sa adopte legi in spatele usilor inchise, decat sa supuna legile unor dezbateri parlamentare!

Fostul presedinte german, Herzog a mai spus: „Impotriva principiului fundamental al separarii puterilor in stat, functiile legislative ale UE sunt in mana membrilor executivului. Prin urmare, ne putem intreba daca Germania mai poate fi numita o democratie parlamentara, devreme ce acest principiu fundamental a fost anulat pentru o mare parte din legislatia adoptata in Germania„.

Acelasi lucru, desigur, e valabil si pentru Romania, dar si pentru celelalte state membre ale UE! Democratia este intr-o criza adanca in Europa. Oamenii mai li se permite sa voteze, dar reprezentantii lor alesi nu au practic nici o putere. Asa zisele natiuni „democratice” ale Europei s-au dizolvat intr-un imperiu cu ambitii globale.

Leave a Comment