Cehia va avea un nou partid eurosceptic

Sursa: www.frontpress.ro

Un apropiat al presedintelui ceh Vaclav Klaus a anuntat, luni, infiintarea unui nou partid de dreapta, cu cinci luni inainte de alegerile pentru Parlamentul European. Partidul Cetatenilor Liberi (SSO) se vrea o alternativa la Partidul Democratic Civic (ODS) prezidat de premierul liberal Mirek Topolanek, a declarat fondatorul sau, Petr March, care conduce un grup de reflectie cunoscut pentru ca este apropiat de seful statului.

Noul partid eurosceptic va coopera cu miscarea irlandeza Libertas a milionarului Declan Ganley, care a condus campania impotriva Tratatului de la Lisabona, a spus el, relateaza AFP. Formatiunea isi propune sa militeze impotriva ratificarii Tratatului de la Lisabona si pentru organizarea unui referendum asupra adoptarii monedei euro in Cehia.

Parlamentul ceh trebuie sa se pronunte in februarie asupra Tratatului de la Lisabona, destinat sa reformeze institutiile europene si pe care presedintele Klaus il critica vehement. Nimeni nu a spus nimic luni despre o posibila aderare a lui Klaus la noul partid, dar fiul acestuia, numit tot Vaclav, il sustine deschis.

Seful statului preconizase el insusi crearea unui partid de dreapta eurosceptic atunci cand demisionase, in decembrie, din functia de presedinte de onoare ale ODS, care potrivit lui s-a apropiat prea mult de centru. Pe de alta parte, un partid pro-UE, Liberalove.cz (LIB), a fost infiintat tot luni in perspectiva alegerilor europene din 4-7 iunie. Platforma sa propune crearea unei confederatii – un fel de State Unite ale Europei – potrivit agentiei de presa CTK.

Leave a Comment