UE ne ţine alimentele scumpe

Cotidianul, 23 iulie 2010

Comisia Europeană a respins taxarea inversă în sectorul alimentar prin care TVA s-ar încasa la vânzarea produsului în magazin, a declarat preşedintele patronatului din industria panificaţiei Rompan, Aurel Popescu.

Prin taxarea inversă în industria alimentară, TVA se încasează în magazine, nu pe parcursul ciclului de fabricaţie a produselor.

Preşedintele Rompan a mai spus că în prima decadă a lunii iulie, după creşterea TVA, vânzările din domeniul panificaţiei au scăzut cu 10% şi vor urma să scadă cu 15-20%.

„Domnul Vlădescu mi-a spus să vorbim despre taxarea inversă la trecut, pentru că nu se mai poate face, deoarece România nu poate obţine acest lucru de la Comisia Europeană”, a spus Popescu.

Vlădescu, neputincios în faţa UE

El i-a cerut lui Vlădescu să convingă oficialii de la Bruxelles să accepte taxarea inversă, pentru că altfel va fi încurajată evaziunea fiscală.

„Asta înseamnă că s-a dat drumul la evaziunea fiscală, iar aceasta este aproape legalizată”, a adăugat Popescu.

Şi Mihai Lungu, preşedintele Cooperativei Muntenia, a spus la rândul său că, dacă evaziunea nu va fi stopată, toate subvenţiile vor fi inutile.

„Cu evaziunea se poate termina într-o lună, dacă se vrea. Noi avem 70-80% evaziune faţă de 2-3% cât au alte ţări europene”, a adăugat Lungu.

Pentru a veni în sprijinul producătorilor, Ministerul de Finanţe propunea taxarea inversă pentru livrările de bunuri din interiorul ţării pentru cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahăr, făină, pâine şi produse de panificaţie.

Leave a Comment