România se grăbeşte „ca fata mare la măritiş” să intre în zona euro.

Silvia Panturu – Business 24

Romania si-a reiterat intentia de a adopta euro peste trei ani, cu toate ca restul statelor UE care nu au trecut la moneda unica nici nu vor sa auda de intrarea in zona euro. Conform “Programului de convergenta 2012″, aprobat saptamana aceasta de Guvernul Romaniei printr-un memorandum, Romania va adopta euro in 2015. Alte prevederi se refera la reducerea deficitului structural sub 0,7% din Produsul Intern Brut (PIB) pana in 2014 si intrarea in Mecanismul European al Ratelor de Schimb (ERM) II, in perioada 2013-2014.

“Principalul obiectiv este reducerea deficitului structural sub 0,7% din PIB pana in 2014. In acest fel, se poate ilustra capacitatea Romaniei de a se incadra incepand din anul 2013 in obiectivul bugetar pe termen mediu, ceea ce corespunde prevederilor Tratatului privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta, in cadrul Uniunii Economice si Monetare. Se incearca atenuarea ciclicitatii economiei, reducerea presiunilor inflationiste si limitarea deficitelor externe. De asemenea, se mentine angajamentul de adoptare a monedei euro in 2015 prin intrarea in mecanismul ERM II in 2013-2014“, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

Romania pare a fi singura tara UE din afara zonei euro care sa vrea sa mai adere, state precum Bulgaria, Ungaria, Polonia sau Cehia spunand sub o forma sau alta ca nu se grabesc sa faca acest lucru pana cand nu va fi rezolvata criza datoriilor europene. Mai mult, statele slabe din zona euro, cum ar fi Grecia, au ajuns sa vada apartenenta la uniune ca pe o povara.

De curand, premierul bulgar, Boiko Borisov, a declarat ca aderarea tarii sale la zona euro va avea loc dupa ce problemele de aici se vor rezolva si vor exista reguli clare. “In caz contrar, apartenenta la zona euro se transforma dintr-un stalp de stabilitate intr-un loc in care dai bani pentru a-i sustine pe cei care au probleme”, a declarat acesta. Vorbele sale au fost intarite de cele ale ministrului bulgar de Finante, Simeon Djankov, care a spus ca Bulgaria nu se va grabi sa intre in zona euro pana nu va sti in ce intra.

In Cehia, prim-ministrul Petr Necas, a fost si mai dur, spunand ca “intrarea in viitorul apropiat in zona euro este o absurditate. Uniunea monetara a devenit o uniune de datorii si nu vad de ce as plati datoriile altuia”, a declarat acesta. O atitudine similara este imparatasita si de oficialii Ungariei si Poloniei.

In Romania, in schimb, presedintele Traian Basescu pare foarte grabit in procesul de integrare tot mai adanca in zona euro, spunand de nenumarate ori ca nu putem trece peste criza de unii singuri.

Cu toate acestea, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, este la fel de circumspect ca si restul statelor non-euro cu privire la adoptarea monedei unice. “Chiar daca am fi pregatiti de aderare, vrem sa vedem ca intram intr-o zona sustenabila si nu schimbam o moneda relativ buna, leul nostru, pe o moneda care ar putea fi mai slaba la un moment dat, daca se acumuleaza slabiciuni in regiune. Nu cred ca vom adopta moneda euro mai devreme decat ne asteptam”, a declarat Lucian Croitoru pentru Business 24.

Nu doar ca intrarea in zona euro nu mai prezinta niciun avantaj, insa Romania este si total nepregatita pentru a face acest pas.

Pentru a fi admis in zona euro, un stat trebuie sa aiba o inflatie care sa depaseasca cu maxim 1,5% media celor mai puternice state din UE, datoria publica sa nu depaseacsa 60% din PIB, iar deficitul bugetar nu trebuie sa fie mai mare de 3%. Printre alte conditii se numara cea care prevede ca dobanzile nominale pe termen lung sa fie cu cel mult 2% mai mari decat media a trei state UE cu cea mai mica inflatie, iar cursul euro – moneda nationala sa fi fost fix pe parcursul a ultimilor doi ani. Dintre toate aceste conditii, Romania o indeplineste doar pe cea privitoare la datoria publica.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, crede ca Romania este total nepregatita pentru intrarea in zona euro in 2015. “Insa acesta nu este un motiv pentru care sa amanam. Daca o lasam pentru 2024, vom fi in acelasi stadiu pentru ca vom incepe pregatirile in ajunul aderarii”, considera Vasilescu.

Leave a Comment