„Ieri era Moscova, azi e Bruxellesul cel care ne răpește libertatea”

564356a2c36188ad298b4595Manifestaţie de amploare la Varşovia: Zeci de mii de oameni au defilat pentru POLONIA POLONEZILOR

Organizat cu ocazia sărbătorii naționale ce marchează renașterea Poloniei după Primul Război Mondial, acest ‘marș al independenței’ a reunit mai ales tineri, dar și numeroase familii, sub ‘o mare’ de drapele naționale alb-roșii.

Manifestanții au parcurs circa patru kilometri și au traversat un pod ce separă centrul orașului de stadionul național, scandând ‘Glorie și respect eroilor noștri’, ‘Dumnezeu, onoare, patrie’ sau ‘Polonia Mare catolică’.

La un moment dat, manifestanții au călcat în picioare și au dat foc unui drapel al UE. O banderolă adăuga, de asemenea, o tușă antieuropeană: ‘EU macht frei, Konzentrationslager Europa’, se putea citi pe aceasta, după modelul inscripției plasate de naziști la intrarea în lagărul de concentrare de la Auschwitz. O alta afirma ‘Stop islamizării’, în timp ce un grup de manifestanți scandau ‘Ieri era Moscova, azi e Bruxellesul cel care ne răpește libertatea’, informează Agerpes.

Marșul s-a derulat în calm, chiar dacă a fost punctat de numeroase explozii de petarde și fumigene, sub supravegherea mai multor mii de polițiști.

Mai multe ceremonii oficiale, printre care o ‘mesă pentru patrie’, în prezența președintelui Andrzej Duda, au marcat miercuri Sărbătoarea Independenței, atât la Varșovia, cât și în provincie.

În anii trecuți, ciocniri între grupuri de manifestanți și poliție au izbucnit în timpul acestui marș anual, organizat de dreapta naționalistă la 11 noiembrie, dată la care, în 1918, a fost restabilită independența Poloniei, împărțită timp de 123 de ani între trei mari puteri vecine: Rusia, Prusia și Austria. (Fluierul.ro)

Leave a Comment