Islandezii nu sunt interesati de aderarea la UE

O majoritate de 42,3 la suta din islandezi se opun unui proiect de integrare in Uniunea Europeana, a relevat un sondaj de opinie publicat in data de 18 februarie in ziarul Frettabladid din Rejkjavik, relateaza EU Observer. Totusi, 34,3 la suta dintre cei chestionati sunt de acord cu trimiterea unei cereri de aderare la Bruxelles.

Sondajul a aratat ca nu exista o sustinere ferma pentru Halldor Asgrimsson, premierul islandez, care a prezis nu de mult timp ca Islanda va deveni un membru al Uniunii pana in 2015.

Geir Haarde, ministerul de externe al tarii nordice, s-a aratat sceptic si a declarat ca Islanda nu va intra in UE intr-un viitor apropiat, dand astfel expresie disensiunilor din cadrul clasei politice de la Reykjavik.

In luna august a anului trecut, un sondaj de opinie asemanator efectuat de Gallup a concluzionat ca 43 la suta din islandezi doreau integrarea in Uniune, in timp ce 37 la suta se opuneau. Daca sondajele au o marja de eroare mica, se pare ca cifrele s-au inversat in favoarea respingerii integrarii. (Mihai Surducan)

Leave a Comment