O organizatie daneza militeaza pentru retragerea Danemarcii din UE.

Miscarea populara impotriva UE” (in daneza: „Folkebevægelsen mod EU”) este o asociatie politica impotriva UE din Danemarca. Spre deosebire de alte organizatii eurosceptice, obiectivul lor principal este acela de a retrage Danermarca din UE si de a reintra in EFTA (European Trade Free Agreement). In alegerile din 2004 pentru Parlamentul European, „Miscarea populara” a obtinut 5.2% din votul danezilor alegand un europarlamentar. Cu toate acestea, „Miscarea populara” nu se considera un partid politic, motiv pentru care nu candideaza in alegerile pentru parlamentul danez.

Care sunt scopurile „Miscarii populare impotriva UE”.

– „Miscarea populara” se opune prezentei Danemarcei in UE.
– „Miscarea populara” este o asociatie a mai multor organizatii, iar platforma prezentata aici reprezinta un numitor comun al acestora.
– „Miscarea populara” sprijina cooperarea pasnica, deschisa si echitabila intre toate tarile. Acest lucru include si dreptul la libertate si autodeterminare pentru fiecare.
– „Miscarea populara” doreste o mai stransa colaborare intre tarile nordice si mentinerea unei societati a bunastarii.
– „Miscarea populara” doreste o dezvoltare ce poate fi sustinuta din punct de vedere ecologic si politici de mediu.
– „Miscarea populara” doreste sa inlocuiasca apartenenta la Uniunea Europeana cu o cooperare libera interguvernamentala si considera ca Danemarca va avea oportunitati mai bune in a-si influenta propriul viitor in afara UE.
– In interiorul Parlamentului UE, „miscarea populara” se va opune propunerilor care tind sa mareasca puterea Uniunii EUropene. De asemenea, va sprijini initiativele care reduc puterile UE in favoarea organelor alese democratic ale statelor membre.

Danemarca ar trebui sa fie capabila sa duca o politica externa independenta, incluzand arii cum ar fi comertul si dezvoltarea. Danemarca trebuie sa-si recastige independenta vocii in negocierile internationale, de exemplu ca membru al ONU, al Consililui Europei, al OSCE si al Consiliului tarilor nordice. Cand Danemarca va parasi UE va trebui sa obtina un acord de liber schimb cu UE, sa reintre in EFTA si sa ia initiativa de a creste cooperarea intre tarile nordice.

Danemarca trebuie sa lucreze pentru o dezvoltare ce poate fi sustinuta ecologic si sa mareasca totodata ajutorul acordat tarilor in curs de dezvoltare. Tarile sarace ar trebuisa aiba un acces mai bun la pietele europene. „Miscarea populara” sprijina cooperarea interguvernamentala in materie de politici de mediu si de dezvoltare ecologica.

Vom lucra pentru o Europa deschisa si o lume deschisa in care fiecare tara poate alege forma de cooperare democratica internationala care i se pare mai potrivita din punct de vedere politic, economic, social si cultural. Politicile comerciale ale UE, care sunt discriminatorii in general pentru tarile care nu fac parte din UE, trebuie schimbate. Tarile Occidentale trebuie sa coopereze cu cele din Estul Europei, in particular in domeniul mediului si al prevenirii conflictelor etnice.

Politica daneza a refugiatilor trebuie sa fie decisa in colaborare cu ONU si cu respectarea stricta a conventiei ONU privind refugiatii. Danemarca nu trebuie sa-si subordoneze aceste politici nici unei politici comune UE. De asemenea, „Miscarea populara” lupta impotriva rasismului si a oricarei forme de discriminare, de opresiune politica sau de violenta.

Doar prin parasirea deplina a UE, Danemarca va fi capabila sa conduca politici economice efective in favoarea angajatilor si a comertului. Danemarca trebuie sa-si poata decide singura politicile monetare si fiscale pentru a gasi cel mai bun drum posibil printre fluctuatiile economice.

„Miscarea Populara” vrea sa pastreze sistemul nordic de bunastare, care e bazat pe principiul impartirii echitabile a bogatiei intre toti cetatenii. Danemarca ar trebui sa decida pentru ea insasi in problemele financiare si de asistenta sociala pentru a putea pastra actualul sistem de bunastarea sociala.

Cultura nu poate fi dictata, ci emana din traditiile particulare, din nevoile si atitudinile fata de viata si din imaginatia poporului. Dreptul oamenilor la autodeterminare culturala este un principiu cheie al „Miscarii Populare”.

„Miscarea Populara” sprijina dezvoltarea unur nivele ridicate de educatie, in spiritul traditiilor daneze si ale suveranitatii nationale. UE nu trebuie sa ne conduca sistemul de educatie si de cercetare. In loc de asta, institutiile de educatie si de cercetare trebui sa participe liber la cooperarea internationala, la toate nivelele.

„Miscarea Populara” considera ca faptul ca sefii statelor au semnat noua Constitutie a UE nu inseamna ca acest lucru ar avea vreo valoare – doar cetatenii europeni pot sa se exprime prin referendum asupra ei. Constitutia Ue ar aduce un asemenea grad de degradare a democratiei in UE, incat ii rugam pe compatriotii nostri sa voteze nu. Numai un NU spus Constitutiei UE poate salva consitutia daneza si independenta Danemarcei. (Referendumul privind „Constitutia UE” este fixat pentru 27 septembrie 2006. Unul din recentele sondaje efectuat pentru ziarul „Borsen” arată că 39,5% din danezi ar vota împotrivă, 30,8% pentru, iar 29,7% sunt nehotarati sau nu ar participa la vot.)

Leave a Comment