UE ar trebui sa isi inaspreasca legislatia antidefaimare, sugereaza Turcia

MINISTRUL TURC de externe Abdullah Gul a facut apel la statele UE sa-si extinda legislatia antidefaimare pentru a cuprinde si asigurarea respectului pentru Islam, relateaza publicatia EU Observer. Ideea a fost respinsa de guvernul Olandei, care se opune de asemenea initiativei Comisiei Europene de a adopta o rezolutie comuna a Natiunilor Unite, impreuna cu statele islamice.

O declaratie scrisa a ministrului Gul a circulat printre jurnalistii prezenti la reuniunea informala a ministrilor de externe ai UE de la Salzburg, in care se afirma printre altele: „Nu ne putem permite sa vedem ca oamenii din intreaga lume incep sa creada ca respectul pentru credinta si religie nu face parte din valorile europene, in timp ce exact opusul este adevarat.”

De fapt, exista restrictii legale impotriva acestui tip de defaimare. Totusi, aceste restrictii se aplica numai in cazul religiilor majoritare in respectivele tari. (…) As vrea sa fac un apel catre toti cei prezenti pentru a demara un proces de reexaminare a legislatiilor, pentru a ne asigura ca aceste restrictii de aplica tuturor religiilor in mod egal.” a concluzionat seful diplomatiei turce, ale carui aluzii par sa se indrepte catre acele tari ale Uniunii Europene care sanctioneaza antisemitismul dar nu si islamofobia. Ministrul olandez de externe, Bernard Bot, a respins ideea omologului sau turc, fiind secondat de seful diplomatiei daneze, Per Stig Moller. Ambele tari au avut de suferit in trecutul apropiat din cauza islamismului radical: Olanda, in 2004, cind regizorul Theo Van Gogh a fost ucis de un fanatic musulman, Danemarca, la inceputul anului 2006, cu ocazia scandalului caricaturilor infatisindu-l pe profetul Mohammed. (Cristina Cercel)

Leave a Comment