Almunia: Statele UE nu pot organiza referendum pentru euro

ANTIEURO.jpgSTATELE UNIUNII Europene care nu au adoptat înca moneda euro nu pot supune la vot o asemenea hotarâre, a afirmat Comisarul european pe Probleme Economice si Monetare, Joaquin Almunia, facând referire la Suedia, care a organizat o actiune de acest gen în urma cu trei ani, transmite Reuters. În afara de Marea Britanie si Danemarca, state care au primit derogarea de la reglementarile europene privind adoptarea euro, toate celelalte tari membre ale UE au convenit sa devina membre ale zonei euro, a aratat Almunia. „Problema nu poate fi supusa unui referendum. Nu poti întreba populatia daca vrea sau nu sa respecte tratatul european”, a declarat Almunia.

În 2003, în urma unui referendum suedezii au respins introducerea euro, iar autoritatile intentioneaza sa organizeze un nou vot abia dupa 2010. De asemenea, oficialii din Polonia, cel mai mare stat membru al UE din cadrul grupului care a aderat în mai, au indicat ca ar putea organiza un referendum prin care cetatenii sa-si exprime opinia. „Nu am uitat ca Executivul european trebuie sa negocieze cu Suedia pentru a vedea cum statul poate sa-si îndeplineasca atributiile”, a spus Almunia.

Potrivit oficialului, Comisia Europeana trebuie sa aminteasca si Poloniei ca trebuie sa stabileasca o data concreta pentru adoptarea euro. (Mediafax)

Leave a Comment