Impozitarea unica in UE este improbabila

STABILIREA UNUI nivel comun al impozitelor pentru companii la nivelul UE este un obiectiv indepartat, pentru moment fiind nevoie de stabilirea unor reglementari de baza, potrivit ministrului austriac de Finante, Karl-Heinz Grasser, citat de Reuters.

Comisia Europeana intentioneaza sa propuna o baza armonizata de impozitare pina in 2008, aceasta urmind sa inlocuiasca cele 25 de sisteme nationale diferite.

Marea Britanie si Irlanda s-au opus deja acestei idei, si alte state europene fiind destul de reticente fata de noul proiect, pentru a carui adoptare este nevoie de unanimitate.

„Sunt convins ca un sistem armonizat ar putea reprezenta o modalitate eficienta de indepartare a obstacolelor cu care se confrunta companiile care au filiale in mai multe state. n primul rind este foarte important pentru companiile mici si mijlocii”, a declarat Grasser.

Stabilirea unui sistem unic de impozitare va permite firmelor sa deduca pierderile consemnate ntr-o tara a UE din profitul obtinut in alt stat membru.
Tarile membre ar imparti sumele incasate din impozitul pe profit, in functie de amploarea activitatii desfasurate de companie pe teritoriul fiecareia. Comisarul european pentru impozitare, Laszlo Kovacs, intentioneaza sa inainteze o propunere formala in acest sens pina la sfirsitul anului 2008.

„In opinia mea, nu vom avea un sistem armonizat in urmatorii 10 sau 15 ani”, a spus Grasser.

Leave a Comment