Fonduri UE – inaccesibile, chiar si dupa aderare

ANUMITE FONDURI europene ar putea fi inaccesibile pentru Romania si Bulgaria, chiar si dupa aderare, daca aceste tari nu vor tine pasul cu reformele impuse, a indicat comisarul european pentru extindere Olli Rehn, citat de publicatia EU Observer.

Rehn a prezentat situatia statelor candidate in cadrul unei intilniri a comitetului de politica externa a Parlamentului European, desfasurata la inceputul lunii aprilie la Bruxelles. El a apreciat progresele inregistrate de cele doua tari candidate, Bulgaria si Romania, si a afirmat ca aminarea cu un an a aderarii e putin probabila, o astfel de recomandare fiind valabila doar in cazul unor probleme majore.

Totusi, mai plauzibila ar fi recomandarea de a recurge la clauzele de salvgardare, fie in cadrul raportului din mai, fie in cel din noiembrie. Aceste clauze ar putea exclude Romania si Bulgaria de la participarea cu drepturi depline in anumite domenii de activitate ale Uniunii, chiar si dupa aderarea la timp, in 2007.

Chiar daca intilnirea cu parlamentarii europeni s-a desfasurat cu usile inchise, deputatul Verzilor Joost Lagendijk l-a citat pe Rehn, care a declarat ca una dintre respectivele clauze ar putea fi „retragerea ajutorului financiar al UE in cazul in care nivelul reformelor nu este satisfacator”. Parlamentarul a declarat ca aceasta ar putea deveni o practica-cheie in cadrul strategiei Comisiei Europene.

Leave a Comment