Tabara eurosceptica din Finlanda, animata de non-conformistul politician Timo Soini, cistiga teren in sondaje. La inceputul acestui an, Soini a candidat la alegerile prezidentiale din Finlanda promovind un mesaj eurosceptic si, spre surpriza observatorilor, s-a clasat al cincilea din opt candidati, cucerind aproape 3,4% din voturi.
Potrivit analistilor, popularitatea lui Soini reflecta un recul tot mai puternic al simpatiei finlandezilor fata de UE. De la aderarea sa in 1995, aceasta tara a fost una dintre cele mai atasate de UE si este singura dintre tarile nordice care a adoptat moneda unica euro. „Au trecut zilele in care finlandezii credeau ca UE nu poate gresi”, spune Alexander Stubb, parlamentar european si unul dintre cei mai eurofili politicieni finlandezi, citat de International Herald Tribune.
Un sondaj recent efectuat de agentia de cercetare Eva a relevat ca procentul de finlandezi care sint in favoarea UE a scazut in ianuarie 2005 la 33%, cu 11 procente mai putin decit in aceeasi luna a anului precedent. Doua treimi dintre respondenti considera costurile UE mai mari decit avantajele. Un alt sondaj, realizat de Eurobarometru, arata ca 51% dintre finlandezi au sentimente negative fata de UE, una dintre cele mai frecvente probleme citate fiind dificultatea de a intelege cu ce se ocupa blocul european in realitate.
Acest scepticism vine intr-un moment cel putin nepotrivit, Finlanda fiind programata sa preia presedintia rotativa a Uniunii Europene in luna iulie a acestui an. Presedintia finlandeza va avea sarcina de a revigora Uniunea intr-o perioada dominata de indoieli asupra extinderii si de cresterea nationalismului economic pe continent. Acest lucru s-ar putea dovedi dificil, dat fiind scepticismul in crestere in aceasta tara.
Indoielile finlandeze privind viitorul Uniunii se inscriu intr-un curent vizibil in toate tarile continentului: de la respingerea constitutiei UE de catre electoratele din Franta si Olanda, europenii au devenit tot mai ingrijorati de perspectiva unei Europe liberalizate, devenita o tinta facila pentru toate angoasele, de la somaj la imigratie.
Observatorii apreciaza ca atitudinea tot mai distanta a finlandezilor fata de UE este relevanta, dat fiind ca micul stat nordic, izolat din punct de vedere geografic, nu face parte din Tratatul Nord-Atlantic si percepe in mod traditional Uniunea drept o legatura vitala cu vestul si un garant al securitatii sale.
Soini, care este liderul unui mic partid populist numit „Adevaratii Finlandezi” (Perussuomalaiset), considera ca euroscepticismul in crestere se datoreaza recentei extinderi a Uniunii intr-un bloc de 460 de milioane de locuitori, in care tarile mici precum Finlanda risca sa fie inghitite cu totul. Totusi, el vede si partea pozitiva a extinderii, in aceea ca extinderile succesive fac blocul atit de greu de condus incit acesta se va auto-distruge.
Comentarii recente