Cantarea Europei.

PE FONDUL unei accentuari a atitudinilor critice fata de UE, a unui declin economic, a cresterii somajului si a cresterilor temerilor privind extinderea UE (Romania, Bulgaria si in perspectiva Turcia), oficialii de la Bruxelles au gasit “cea mai buna” solutie pentru imbunatatirea imaginii UE. Cu ocazia a 50 de ani de la nasterea predecesoarei UE, Comunitatea Economica Europeana, vor avea loc festivitati, carnavaluri, concursuri etc. organizate si finantate de Comisia Europeana, de-a lungul intregii Europe “comunitare”. Aceasta “strategie” a fost lansata anul trecut, dupa ce francezii si olandezii au respins prin referendum constitutia europeana, act ce a demonstrat distanta tot mai mare intre oficialii UE si cetatenii de rand.

Tot acest circ care se pregateste ne aduce aminte noua, romanilor, de glorioasa “epoca de aur” cu a sa “Cantare a Romaniei”. Numai ca acum acest ’spectacol’ se va extinde la (aproape) dimensiunile unui continent. Campania, scrie agentia Reuters, va incepe cu lansarea unei competitii pentru gasirea logoului si a sloganului pentru cea de-a 50-a aniversare a UE. Alegerea va fi facuta, foarte democratic, in functie de votul cetatenilor europeni. Va exista si un concurs de dansuri si cantece, care vrea sa dovedeasca ca “UE poate dansa”. (asa cum si romanii puteau „dansa” la festivitatile comuniste) O alta idee cel putin dubioasa este si declararea unei zile a “comisarilor europeni”, zi care aminteste de celebrarea conducatorului “iubit”. Sa nu mai vorbim de costurile fabuloase ale acestor manifestari “cultural-politice”. Va invit sa ascultati aceasta melodie, din ciclul de cantece patriotice, “Europa te iubim, ca ca tine nu gasim!”.

Aderarea la Uniunea Europeana, din ianuarie 2007, infierbanta tot felul de minti cu reflexe neschimbate de pe vremea comunismului. A inceput astfel o adevarata „intrecere socialista” in ridicat osanale, statui si alte „opere de arta” in cinstea „Europei”. La 9 mai, sub „inaltul patronaj al presedintelui Romaniei” si sub mai coordonarea primarului Capitalei, Adriean Videanu, poporul a fost invitat in parcul Herastrau la inaugurarea unor capatani europene. Era vorba despre figurile celor 12 prim-ministri si ministri de Externe ai celor 6 state care au semnat in 1951 Tratatul de la Paris, prin care s-au pus bazele Comunitatii Europene. Ele trebuia sa se iveasca in locul numit „Insula Trandafirilor”. Capatanile aurii, date cu bronz de soba (mai cunoscut sub numele comercial de „aurolac”), trebuiau sa fie un „monument unic in Europa, introdus in circuitul turistic european”. Unic chiar este intr-adevar, prin hidosenie.

Au rezultat niste figurine mari din ghips (au 1,20 m inaltime), de genul celor care erau expuse prin balciuri sa sperie copiii neascultatori. Ca sa le faca „mai frumoase” au fost unse cu aurolac si apoi plantate pe niste socluri. La 9 mai, „inaltul patron” Traian Basescu a lipsit, fiindca tocmai se operase de hernie. Pe Adriean Videanu (care se lauda ca a donat oarece granit – probabil din cel de la bordurile scoase acum vreo 2 ani – la realizarea „monumentului”), au fost adusi nepotii unui fondator european din Olanda, cativa ambasadori, parlamentari, consilieri municipali si alti oameni de bine. Dupa discuri festiviste si chefuiala, toata lumea a plecat multumita. Numai ca in Bucuresti mai ploua. Iar aurolacul nu e impermeabil…

Leave a Comment