Estonia, gemul si UE

Un grup de fermieri din Estonia a dus 1000 de borcane cu gem de casa la Parlamentul European din Bruxelles, ca parte a unei campanii care incearca sa convinga Comisia Europeana sa reduca amenda impusa Estoniei pentru ca a facut stocuri de zahar inainte de a intra in UE, relateaza BBC.

Potrivit statisticilor, peste 80% dintre estonieni au facut gem anul trecut, fiecare folosind pentru aceasta circa 20 kg de zahar, astfel ca cele 1000 de borcane trimise la Bruxelles nu vor afecta prea mult camarile populatiei.

Estonienii spera insa ca ele sa aiba un impact mai mare la nivel politic. Statul baltic a fost amendat pentru stocarea zaharului inaintea aderarii la UE din mai 2004. Estonia a depasit cu 90.000 de tone pragul impus de UE, un prag menit sa impiedice specula (cumpararea de zahar la pret mic si vinzarea lui pe piata europeana, dupa aderare, la un pret mai mare).

Insa reprezentantii Estoniei considera ca aproape jumatate din surplus nu ar trebui pus la socoteala, pentru ca nu a fost stocat de profitori ci statea in camarile populatiei asteptind sa fie facut gem.

La inceputul lunii martie, militantii au pichetat Parlamentul European in speranta ca, dupa ce vor gusta din gemul estonian, euro-parlamentarii vor intelege cit de importanta este traditia fabricarii gemului de casa si le vor sustine cauza.

Estonia nu face lobby doar la Parlamentul European, ci a apelat si la Curtea Europeana de Justitie pentru a i se reduce amenda in valoare de 46 milioane euro. In apararea ei, Estonia invoca practica populatiei de a acumula provizii, o practica impartasita de majoritatea statelor din estul Europei, nascuta in timpul marii depresiuni de a inceputul anilor ’30 si continuata in anii de privatiuni ai perioadei comuniste. In prezent, majoritatea familiilor din aceste tari fac conserve din fructe (sub forma de gem, dulceata, compot etc.), folosind cantitati de zahar care ajung chiar la 300 kg pe familie pe an.

Leave a Comment