UNIUNEA EUROPEANA este notorie prin hiperbirocratia sa si prin tonele de reglementari care frizeaza adeseori absurdul. Faimoase sunt de exemplu reglementarile care impun limite stricte pentru curbura bananelor si castravetilor ce pot fi comercializati in tarile UE. Insa exemple sunt cu nemiluita. Iata unul: Dacă urmele copitelor unor animale domestice (fie ele vaci, boi, măgari, cai etc.) depăşesc 50 de mm, fermierii şi crescătorii de animale trebuie să mute turmele de pe terenul pe care se află pe alte terenuri. Potrivit Ministerului Mediului, accesarea fondurilor europene nu se va putea face dacă nu sunt respectate aceste sfaturi.
Noul cod de bune practici în fermă se referă în special la cei care deţin suprafeţe mari şi care speră la finanţare europeană. „Fermierii trebuie să evite suprapăşunatul şi traficul excesiv al efectivelor de animale pe terenurile umede sau grele, în perioada de iarnă, pentru a evita degradarea solului şi poluarea apelor de suprafaţă”, se mai arată în proiect. De asemenea, în zonele deluroase şi de munte, păşunile supuse degradării prin compactare şi eroziune vor fi împrejmuite şi utilizate prin rotaţie pentru a permite regenerarea optimă a vegetaţiei ierboase care protejează stratul subţire de sol.
Zonele de hrănire trebuie aşezate pe terenuri mai înalte, situate cât mai departe de cursurile de ape şi canale. Locaţiile de hrănire şi adăpare suplimentare vor fi mutate şi alimentate cu regularitate folosind numai utilaje uşoare de transport, echipate cu roţi cu pneuri de mare balonaj. Fermierii şi crescătorii de animale trebuie să schimbe locul hrănitoarelor şi adăpătoarelor cât mai des, pentru a evita călcarea şi distrugerea vegetaţiei de pe sol. De asemenea, după integrarea în Uniunea Europeană, fermierii trebuie să evite folosirea maşinilor agricole agresive (freze, grape, cultivatoare) pentru afânarea şi mărunţirea solului, care pot ucide organismele din sol, şi să-şi instaleze alarme pe cositori, din 2007. Ce poate fi mai induiosator decat grija UE faţă de vieţuitoarele pamantului, cum ar fi râmele, gândacii, cârtiţele, hârciogii etc.
O calatorie intr-o tara a Uniunii Europene impreuna cu animalul tau preferat nu este atat de simpla pe cat se crede. Pentru orice eventualitate, este cazul consultarii reglementarii 998/2003 CE care se refera la miscarea libera a animalelor de companie si nu cu scop comercial. Reglementarea prevede ca pisicile, cateii si alte patrupede dintr-o tara membra a Uniunii trebuie sa indeplineasca doua conditii: sa aiba un tatuaj descifrabil ( conditie valabila numai pana in iulie 2011) sau sa fie inzestrate cu cipuri sau transpondere, acesta din urma fiind introdus de veterinar sub pielea animalului. In acelasi timp, veterinarul elibereaza pasaportul pentru animale.
Cuprinsul acestui tip de document de calatorie este reglementat de o alta dispozitie a Comisiei Europene: 2003/803 CE care descrie in felul urmator pasaportul: cu o forma unitara, avand dimensiunea de 100×152 mm., cu coperta albastra (pantone reflex blue), in patrimea superioara cu stelele galbene corespunzand simbolului UE (pantone yellow). Cuvintele Uniunea Europeana si cele desemnand statul care a emis pasaportul trebuie culese cu acelasi caracter de litera. De fapt, acest document dovedeste ca animalul a fost supus vaccinarilor obligatorii impotriva turbarii. Patru state ale UE – Marea Britanie, Irlanda, Suedia si Malta – sunt si mai precaute, cerand si asa-numita titrare a antisubstantei, necesara controlului eficientei vaccinului. Trei dintre aceste tari -Marea Britanie, Irlanda si Malta – nu mai accepta nici tatuajul , doar microcipul.In cazul nerespectarii acestor cerinte, legislatorii UE au introdus masuri foarte severe. Daca animalul nu corepunde reglementarilor, “este returnat in tara de origine” sau este plasat “sub supravegherea autoritatilor”, bineinteles pe cheltuiala stapanului. Ultima si cea mai drastica solutie este chiar eutanasierea animalului, fara nici un fel de despagubiri. Asa ca, atentie, alaturi de pasaportul dv., sa nu-l uitati pe cel al tovarasului de calatorie patruped.
“Un chinez spunea odata: Imperiile in putrefactie au legi multe…” (Nietzsche)
Comentarii recente