UE nu ne lasa nici sa murim!

Sursa: Evenimentul Zilei (24-11-2006)

ODATA cu intrarea in Uniunea Europeana, mortii romanilor vor fi acoperiti cu giulgiu biodegradabil, inchisi in sicrie-tip si depusi la capela. De anul viitor, romanii nu mai au voie sa-si jeleasca mortii in casa, ci la capela pregatita ca la carte pentru primele zile ale somnului de veci. In plus, prin sicriul facut din lemn gros de trei centimetri nu trebuie sa treaca apa, iar giulgiul de pus in coparseu trebuie sa fie biodegradabil. Nu ne vom mai duce mortul la groapa cu caruta sau Dacia Papuc, ci cu un dric autorizat. Din 2007, o inmormantare si-ar putea dubla pretul, spun antreprenorii de pompe funebre.

Asadar, dupa ce ne-a spus cum sa taiem porcul si cum sa facem tuica, Uniunea Europeana ne invata si cum sa ne ingropam mortii.

Toata lumea stie: moare omul – Dumnezeu sa-l ierte! -, se anunta preotul, cunoscutii si incepe ritualul. Se “scalda” trupul, se imbalsameaza, se imbraca cu haine noi si curate. E pus in sicriu cu privirea spre rasarit si se asaza in casa, unde sta trei zile pentru priveghi, slujbele traditionale si pelerinajul rudelor, prietenilor si vecinilor. De anul viitor, lucrurile ar trebui sa se schimbe. Deci: moare omul, faci cosciug din lemn cu grosimea de trei centimetri – nici mai mult nici mai putin, sa nu se simta decedatii discriminati in viata de apoi. Dar nu-l folosesti pana nu e testat – nu trebuie sa curga apa din el. Iar panza pe care o pui in coparseu sa fie neaparat din bumbac, nu din te-miri-ce plasticuri care, stie toata lumea, nu sunt biodegradabile. Si, “bomboana de pe coliva”, nu mai ai voie sa tii mortul in casa. Il duci la capela, asa cum fac italienii, nemtii si toata suflarea europeana. Iar la groapa sa nu care cumva sa conduci defunctul cu caruta, tractorul sau Dacia papuc. Mortul, dupa UE, trebuie condus pe drumul spre viata de apoi cu un dric autorizat sau cu o masina cu geamuri fumurii. Ca nu cumva sa stresezi privirile calatorilor.

Numarul firmelor de profil va scadea considerabil daca nu vor avea bani de investit in servicii europene. In plus, este clar ca inmormantarea il va costa pe roman cel putin de doua ori mai mult decat acum. Nu-ti mai poti lua sicriul de la butic, cu 1.800.000-2.000.000 de lei, ci vei scoate din buzunar cel putin 4.000.000 de lei pentru “patru scanduri” facute dupa normele UE.
Patronii de pompe funebre, cei care au ales sa faca bani de pe urma mortilor, sunt buimaci cu noile reguli. Nu le stiu exact, dar spun ca se vor adapta din mers.

Interesant de vazut si opinia oamenilor simpli asupra acestui subiect. “Adica sa nu-mi mai bocesc eu barbatu’ ca imi zice mie Uniunea Europeana?! Da-i dracu’ cu Uniunea lor, cum sa nu-mi tin omu’ in casa daca moare? De ce a muncit o viata, sa-l duc la capela, printre straini?!”. Pe tanti Mariana o intalnesti deseori prin Cimitirul “Sfanta Vineri”, din Capitala. Vine sa aprinda lumanari la neamurile “care s-au dus pe lumea ailalta”. Nu-i convine ce zice Uniunea, ca o s-o coste mai mult inmormantarea, si pensia nu-i ajunge, si ea “oricum nu-si arunca panzele pe care si le-a cumparat din vreme pentru ingropaciune”. “Dupa ce ca ma costa atata un loc in cimitir, acu’ sa mai platesc si capela, si sicriu. Da’ ce, il cauta cineva pe mort la sicriu sa fie nu-stiu-cum?”, spune suparata femeia, adaugand ca lumea buna poate sa-si duca mortii la capela, ea nu si-i aduce decat cu forta.
“Adica nu tot patru scanduri sunt? O fi mai bine, dar e si mai scump. Si nu toata lumea isi permite. Mai ales daca te ia pe nepusa masa”, zice o batrana care a venit la cimitir cu flori pentru sotul decedat in urma cu patru ani. Nu-i place sa-si dea cu parerea, dar “mortul din familia ei o priveste, il ingroapa cum si cu ce poate”.

Leave a Comment