Cine reprezintă România?

damian_filarmonika_3.jpg

VREŢI să ştiţi cum promovează Ministerul de Externe imaginea României pe lîngă instituţiile europene? Mai nou, printr-un „concert de gală” care îl are ca invitat special pe Damian Drăghici şi a sa „Filarmonika Rromanes”, cu ocazia „Săptămînilor României în cadrul Comisiei Europene şi Consiliului UE”. Artistul, care cu această ocazie îşi va plimba numeroasa familie (18 membri) prin Bruxelles pe banii contribuabililor români, va prezenta proiectul „Rădăcini”, care „are ca mesaj sublinierea importanţei exprimării propriei identităţi într-o lume a diversităţii culturale”. Proiectul „se înscrie în seria demersurilor artistului de schimbare a percepţiei faţă de rromi”. Emoţionant, dar ce legătură are asta cu România şi cu promovarea imaginii ei în lume (acesta e scopul declarat al manifestărilor de la Bruxelles)? În ce măsură sînt Elvis the Bear, Sile the Philosopher şi Trandafir Vijelie (translated The Tornado Rose) reprezentativi pentru România? Şi de ce are Ministerul de Externe român interesul să întreţină confuzia, atît de răspîndită în Europa, între români şi ţigani (autointitulaţi „romi”)? Întrebările sînt retorice, dar răspunsurile nu sînt greu de imaginat…

Iată textul complet al comunicatului de presă al MAE:

  19 ianuarie 2007

  Concert sustinut la Bruxelles de trupa
  „Damian and Brothers, Filarmonika Rromanes”

  Vineri, 19 ianuarie a.c., la finalul “Săptamânii României în sediile Comisiei Europene” şi începutul „Săptămânii României în sediile Consiliului UE”, Reprezentanţa Permanentă a României pe lânga UE organizează un concert de gală, eveniment ce se înscrie în seria de manifestări prilejuite de promovarea imaginii României în instituţiile europene. Concertul va avea loc în prestigioasa Sala Flagey şi îl are ca invitat special pe Damian Drăghici, împreuna cu trupa sa, “Damian and Brothers, Filarmonika Rromanes”.

  Printre invitaţi se număra înalţi oficiali comunitari, ambasadori ai reprezentanţelor permanente pe lângă Uniunea Europeană şi ai misiunilor diplomatice de la Bruxelles. Concertul trupei a generat un interes deosebit, fiind aşteptaţi peste 700 de invitaţi, printre care şi directori de think-tank-uri, ONG-uri de prestigiu, reprezentanţi ai mass-media internaţionale si show-business etc.

  Artistul de etnie rroma Damian Drăghici, deţinător al prestigiosului premiu Grammy şi realizator a 17 albume muzicale, va prezenta împreună cu cei 18 artişti rromi propriul proiect intitulat “Rădăcini”. Acesta are ca mesaj sublinierea importanţei exprimării propriei identităţi într-o lume a diversităţii culturale. Proiectul se înscrie în seria demersurilor artistului de schimbare a percepţiei faţă de rromi.

  Artistul a mai concertat în Belgia în anul 2004, la Anverrs, în cadrul uneia dintre cele mai mari manifestări muzicale din Europa, “Night of the Proms”, unde a fost cap de afiş alături de renumiţii James Brown, Joe Cocker si Shaggy.

Leave a Comment