GUVERNUL german incearca sa impuna la nivel european incriminarea negarii holocaustului. Masura face parte din pachetul de legi pe care Germania incearca sa le promoveze in timpul mandatului sau la presedintia Uniunii Europene, informeaza BBC.
Berlinul intentioneaza sa elaboreze un plan de interzicere a simbolurilor considerate „naziste” cum ar fi svastica, un simbol deja interzis in Germania, ca si negarea genocidului evreilor in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. Astfel de masuri ar putea fi percepute ca ingradind libertatea de expresie si s-ar putea dovedi controversate in unele state membre.
Daca aceasta propunere se concretizeaza, ar fi a doua oara in doi ani cind se incearca interzicerea simbolurilor naziste in cadrul Uniunii Europene. Ultima incercare a esuat in 2005, dupa ce guvernele mai multor state, inclusiv Marea Britanie, au obiectat. In acelasi timp, o incercare de a incrimina negarea holocaustului a fost blocata de Italia, invocindu-se libertatea de expresie. Insa guvernul Italiei s-a schimbat de atunci, iar noul cabinet de stinga este perceput ca fiind mai deschis la propunerile ministrului german de justitie, Brigitte Zypries.
Cu toate acestea, procesul istoricului britanic David Irving, care a fost condamnat anul trecut in Austria pentru negarea holocaustului, a iscat o dezbatere aprinsa si a aratat cit de controversata ar fi o astfel de mutare. Chiar si oponentii lui Irving s-au aratat deranjati de ideea de a trimite pe cineva la inchisoare pentru opiniile sale, oricit de discutabile ar fi acestea.
Detaliile propunerii inca nu au fost dezvaluite, dar se pare ca statele membre vor avea dreptul sa stabileasca propriile reguli si sa determine daca un „negationist” trebuie sa fie pedepsit sau nu. In Romania, negarea holocaustului este sanctionata de controversata ordonanta de urgenta nr. 31/2002, promovata de guvernul Nastase dar neadoptata nici pina acum de Parlament. Alte state, membre ale Uniunii Europene, care interzic punerea in discutie a holocaustului sint: Austria, Belgia, Cehia, Franta, Germania, Lituania, Polonia si Slovacia.
Svastica (sau crucea gamata), desi este cunoscuta ca simbol politic al regimului national-socialist din Germania, nu a fost creata de acesta, si este folosita inca de numeroase grupuri. Astfel, ea face parte de sute de ani din arta populara letona, fiind cunoscuta ca si Crucea tunetului sau Crucea de foc, fiind totodata un simbol aducator de noroc in cultura hindusa.
In acelasi timp, unii parlamentari din fostele state comuniste au obiectat impotriva impunerii unei interdictii unilaterale a svasticii in absenta unei interdictii similare asupra simbolurilor sovietice, cum ar fi secera si ciocanul.
Comentarii recente