UE ne lasa un gust acru.

AFIRMATIA din titlul nu este doar o metafora, ci e cat se poate de serioasa. Desi productia interna de zahar a Romaniei nu satisface necesarul intern, UE ne forteaza sa o reducem cu 12 la suta in anul 2007. De ce? Foarte simplu: de ce sa producem singur zaharul de care avem nevoie, cand il putem importa din alte tari ale UE?! Ceea ce este de-a dreptul hilar, daca nu ar fi tragic, este “cota de zahar” primita de Romania de la UE si modul cum e impartita: Romania are dreptul (de la UE) sa produca 109.000 tone de zahar din sfecla si 329.636 tone de zahar brut din trestie de zahar (???).

Pun si eu o intrebare de om prost: Cate tone de zahar produce Romania din trestie de zahar?? Raspunsul e foarte simplu: zero! Fiindca in conditiile climatice ale Romaniei, nu se poate cultiva trestie de zahar (aceasta se cultiva doar in tarile tropicale). Iar ca sa importi trestie de zahar din Brazilia si sa o prelucrezi.. evident e absurd. Dar oficialii de la UE se fac ca nu cunosc geografia. Ca doar sunt specialisti in impunerea de norme imposibil de realizat. Ca pe urma tot ei sa ne scoata ochii spunandu-ne ca nu e vina lor ca nu le putem indeplini.

Anul trecut, Romania a obtinut o productie de 1,126 milioane tone sfecla. Dar in 2007, conform dictatului UE, suprafata cultivata nu trebuie sa depaseasca 40.000 de ha din cauza penalizarilor pe tona de zahar. Din cele 33 de fabrici de zahar care functionau inainte de 1990, doar opt mai functioneaza, intre acestea fiind impartite cotele de zahar. Doua fabrici prelucreaza atat sfecla, cat si zahar brut, alte doua doar sfecla, iar patru proceseaza numai zahar brut. Celelalte fabrici au fost desfiintate in timp, multe dandu-si obstescul sfarsit in urma conditiilor „comunitare” pe care nu le-au putut satisface.

Leave a Comment