CONFORM noului cod fiscal, taranii care mai vor sa bea tuica produsa in propria curte trebuie sa faca zeci de drumuri la Fisc, sa depuna zeci de dosare si sa plateasca taxe de zeci de milioane de lei pentru a obtine autorizatie. De asemenea, trebuie sa depuna lunar declaratii fiscale, fiec ca produc sau nu tuica in luna respectiva. Pe scurt, pasii cei mai importanti sunt urmatorii, pentru taranii care vor sa produca tuica doar pentru autoconsum (pentru cei care vor sa mai si vanda, lucrurile devin mult mai complicate)
1. un drum la Fisc pentru inscrierea in baza de date prin completarea unei cereri tip;
2. declararea cantitatii estimative pe care intentioneaza sa o produca in anul respectiv;
3. declararea tipului de instalatie detinuta si capacitatea acesteia;
4. obtinerea certificatului de aprobare de model pentru control de la Biroul Roman de Metrologie, in baza unui dosar si a unor taxe consistente;
5. cumpararea contorului de la una dintre firmele autorizate;
6. sigilarea contorului de catre reprezentantii Fiscului;
7. cerere scrisa pentru fiecare intentie de desigilare a contorului;
8. chemarea reprezentantului Fiscului pentru a sigila contorul dupa fiecare utilizare a cazanului;
9. la fiecare desigilare a contorului se va mentiona in scris cantitatea si tipul de materie prima ce urmeaza a se prelucra, perioada in care instalatia va functiona si cantitatea de produs estimata a se obtine;
10. calcularea accizei datorate statului, declararea si plata acesteia;
11. depunerea lunara a unei declaratii la Fisc, indiferent daca s-a produs sau nu tuica in luna respectiva.
O data cu inregistrarea, producatorii de tuica si rachiuri care se declara “gospodarii individuale” trebuie sa declare si cantitatea estimativa pe care intentioneaza sa o produca pe parcursul unui an. In plus, trebuie declarat tipul de instalatie detinuta si capacitatea acesteia. Cazanele de tuica trebuie contorizate, iar pentru asta intra in schema Biroul Roman de Metrologie Legala unde, in baza unui dosar plin de detalii tehnice despre cazanul de tuica si achitand taxe de cateva milioane bune, se obtine Certificatul de aprobare de model pentru contor. Apoi trebuie cumparat contorul – alte milioane – de la una dintre firmele autorizate de Biroul in cauza. Pasul urmator este sigilarea contorului, operatiune care intra in atributiile Finantelor. Urmatoarea cerere scrisa apare cand se doreste desigilarea contorului in scopul utilizarii cazanului pentru productie. Angajatii de la Fisc urmaresc productia de tuica sau rachiu, acestia avand misiunea de a desigila cazanul cat timp se face tuica si apoi a-l sigila la loc pana la urmatoarea productie. “Atunci cand gospodaria individuala intentioneaza sa produca tuica si rachiuri din recolta proprie, aceasta va solicita in scris administratiei financiare publice, in raza careia isi are domiciliul, desigilarea instalatiei, mentionand totodata cantitatea si tipul de materie prima ce urmeaza a se prelucra, perioada in care instalatia va functiona si cantitatea de produs estimata a se obtine”, conform normelor de aplicare a Codului Fiscal. Calcularea accizei datorate statului, declararea si plata acesteia sunt urmatoarele etape pe lista procesului de productie a rachiului european. Ultimul pas este cel al declaratiei lunare care trebuie depuse la Finante, indiferent daca s-a produs sau nu tuica in luna respectiva.
Lucrurile se complica si mai mult cand producatorul de tuica vrea sa mai si vanda prin sat. In aceasta situatie, taranul este urmarit de un reprezentant al Fiscului si “beneficiaza” de acelasi regim cu oricare mare producator de alcool din piata. Pe langa cererea de autorizare ce necesita sediul, instalatii omologate, contoare, sigilii, bani cheltuiti, dosare si drumuri la Fisc, tuicarul devenit peste noapte antrepozitar are obligatii cu duiumul. Printre acestea: sa prezinte produsele accizabile pentru a fi inspectate de autoritatile fiscale competente – la cererea acestora – sau sa asigure gratuit un birou pentru angajatul de la Finante. Pe langa o contabilitate stricta, plata la zi a darilor la stat si declaratii lunare la Finante, producatorul de tuica trebuie sa aiba depozite europene si preturi la vedere. Ce se intampla daca nu respecta legea si vinde tuica fara a avea calitatea de antrepozitar fiscal? “Legislatia in vigoare este destul de clara si pedepseste orice abatere, putandu-se ajunge pana la evaziune fiscala”, spune Dorin Tiganas, purtatorul de cuvant al ANAF. De partea de control se vor ocupa comisarii Garzii Financiare care vor verifica, pe de o parte, daca taranii si-au declarat cazanele, iar, pe de alta parte, daca ceea ce au declarat corespunde realitatii din teritoriu.
Fireste, oamenii vor incerca sa-si faca tuica pe ascuns, insa in spatele unor asemenea masuri aberante se ascund interese cu multe zerouri; jocuri politico-economice gandite sa-i falimenteze total pe tarani in favoarea unor companii multinationale care doresc sa-si vanda produsele alcoolice chimizate. Aceasta lege e facuta in cardasie cu marii evazitionisti, producatori de alcool si importatori de alcool care au devenit miliardari dinn comertul cu alcool in mare proportie contrafacut si care au facut multe victime printre cei care au consumat aceste produse. Ei sunt beneficiarii acestei legi care le vor mari profiturile si asa enorme pana acum.
Ceea ce trebuia sa se intample … s-a intamplat! Distrugerea pas cu pas a tot ceea ce mai exista romanesc in tara asta, a inceput. Incet, dar sigur. Vom bea bauturi cu chimicale importate, vom manca mancare ambalata frumos si plina de chimicale, vom strange din dinti (pana intr-o zi) si ne vom spune: vrem referendum sa iesim din Cooperativa! Se pare ca tot ceea ce incepe cu “uniune” are aceleasi practici si…. aceeasi soarta! Sa speram ca vor trece repede cei … maxim 10 ani, dupa care vom fi din nou liberi si stapani pe propria ograda nu iobagi in tara noastra!!!! Pana atunci nu ne ramane decat sa crestem iarasi animale pe furis, sa taiem vitelul si porcul in speranta ca nu vom fi parati, sa facem tuica pe ascuns (exact ca in unele vremuri nenorocite din care am iesit nu demult) si sa strigam (iarasi): “multumim din inima ….. UE”!
Caci, evident, toate aceste masuri vin ca urmare a normelor impuse de mamuca UE. Pentru aceasta, ii “multumim” din suflet ca a reusit sa puna capat inca unei traditii. Ii multumim mult
pentru ca ne conduce catre o societate de control totalitar; catre o viata din ce in ce mai scarboasa… Le multumim din suflet si conducatorilor nostri care, in numele unor “idealuri” fara substanta, imping tara catre un faliment economic, social si cultural. Ceea ce nu a reusit nici Dej, nici Ceausescu – si anume sa desfiinteze productia de tuica in gospodariile taranesti – vor reusi acesti nenorociti de eurofili.
In viitor, ne asteptam ca fiecarui om sa-i fie montate 3 contoare: unul pentru inspiratie, altul pentru expiratie si al treilea pentru vorbit. Asteptam de asemenea impozitarea fumului care iese pe cosul caselor – ca deh, “poluieaza”… Doamne, pe mana cui a ajuns biata tara!
Comentarii recente