Formule matematice pentru taranii romani.

Stefan Baban, Deputat PRM de Botosani

Integrarea agriculturii autohtone în comunitatea europeana se dovedeste mult mai grea decît poate a banuit cineva dintre toti cetatenii acestei tari. Dupa schimbarea din temelii a modului traditional de a practica agricultura, pentru ca asa se cerea în UE, dupa “amprentarea” animalelor, dupa schimbarea modului si tehnologiei de crestere a animalelor în gospodariile rurale, taranii s-au trezit cu o alta pacoste care parca le întrece pe toate: ei trebuie sa treaca periodic în “caietul fermierului” cît lapte au produs si cît au vîndut, folosind chiar o serie de formule aritmetice. Stiu ca este hilara aceasta situatie, mai ales ca în acest moment, în mediul rural în România, au ramas fie batrînii de peste 55-60 de ani sau tineri de pîna la 14 ani (ceilalti au preferat sa practice agricultura în alte tari din Europa!), deci cu putine notiuni de matematica (poate se apuca sa ia meditatii la aceasta materie!), iar cei în vîrsta au foarte, foarte putina scoala. O fi taranul nostru un întelept si un descurcaret, dar el stie cum sa creasca animalele din gospodarie, stie cît lapte dau vacile, oile, caprele etc. si ce produse poate obtine, dar la munca bruta si cu mijloacele rudimentare pe care le practica numai timp de formule matematice nu are.
Întrebari:
1) Domnule ministru, persoana sau persoanele ce au creat acest ordin au fost macar o data, doar pentru 3 zile, într-o gospodarie taraneasca, sa cunoasca exact ceea ce se întîmpla acolo?
2) Cum credeti ca va putea fi aplicat acest ordin în acest moment în România?
3) Cine le va acorda asistenta tehnica pentru aplicarea acestui ordin fermierilor români (ma refer aici la cei cu gospodarii industriale)?
4) Ce se va întîmpla daca prevederile acestui ordin aberant nu vor fi respectate?
5) Considerati ca era necesara aparitia acestei idiotenii?
(Interpelare adresata ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Decebal Traian Remes, în sedinta Camerei Deputatilor)

Leave a Comment