Big Brother pe internet si telefoane.

MINISTERUL Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei pregateste o lege prin care amprenta oricarei convorbiri telefonice efectuate de pe un telefon mobil sa fie pastrata un an de zile. Acelasi lucru se va intampla cu mesajele de tip sms sau cu e-mailurile date de pe orice calculator. Prin acest act normativ se creeaza o baza de date din care se va putea sti cu exactitate ce numere au fost apelate si cat timp a tinut o anume convorbire efectuata de pe orice cartela administrata de operatorii din Romånia.

Actul normativ promovat de cei de la Comunicatii nu este o gaselnita romaneasca, ci o cerinta a Uniunii Europene. UE a hotarat sa impuna aceasta lege sub motivul luptei impotriva terorismului si a crimei organizate. Desi operatorii autohtoni de telefonie mobila nu doresc o astfel de masura (fiindca le impune costuri suplimentare), ei vor fi fortati sa faca investitii pentru a-si crea si conserva aceste baze de date.

In alta ordine de idei, potrivit unei declaratii votata intr-o sedinta in plen a “Parlamentului European” (PE), furnizorii de servicii internet vor fi obligati sa combata site-urile “extremiste”, care propaga “ura si violenta”. Telul declarat al acestui proiect este de a
interzice de asemenea “rasismul”, “antisemitismul”, “islamofobia” si “tiganofobia”. Daca furnizorii nu vor reactiona de buna voie, Comisia Europeana va adopta “legi adecvate”. Sectiunea finala a declaratiei se adreseaza statelor membre ale UE, care sunt indemnate sa ratifice, pe cat posibil mai repede, “Protocolul Aditional la Conventia asupra Criminalitatii Cibernetice, privind criminalizarea actelor de natura rasista si xenofoba comise prin intermediul sistemelor de computere” al Consiliului Europei.

Evident ca furnizorii de servicii de internet ca si cei de web-hosting se vor supune. Afacerea primeaza, nu vad cine ar renunta de dragul unor principii, mai ales ca si “consumatorii” sunt interesati mai mult de “entertainment” nu neaparat de informatie. Deja legile date pana in prezent obliga la “auto-cenzura”. Cum poti vorbi de democratie si libertate de expresie atunci cand interzici dreptul la opinie in privinta anumitor probleme sociale? “Bine” cel putin ca pornografia e libera; de fapt, chiar incurajata!!!

Internetul e cam singurul mijloc mass media care a ramas necenzurat. Si partea ingrijoratoare pentru Big Brother este ca preturile scazute pentru un site internet permit oricui sa-si faca un site sau forum si sa-si exprima parerea, o caracteristica ce nu se intalnaste la TV sau presa scrisa unde e nevoie de fonduri importante si astfel pot fi puse sub controlul unor “moguli”. Iata ca Republica Socialista Europa devine tot mai totalitara. Partea cu indemnul la “ura” este un simplu pretext, se va cenzura orice nu convine puternicilor zilei.

Romaniei i s-a cerut initial sa promoveze aceasta lege (de monitorizare a internetului si a convorbirilor telefonice) inainte de 1 ianuarie 2007, insa cei de la Ministerul Comunicatiilor au solicitat o amanare. Printre motive s-a numarat si reactia operatorilor de telefonie mobila, care s-au aratat reticenti la asa ceva. Cum directiva UE permite amanarea acestei masuri pana la 15 septembrie 2007, Romania a cerut maximul perioadei de gratie. Prin urmare, romanii se mai pot bucura doar de 3 luni de comunicatii nesupravegheate.

Cel mai afectat de aceste masuri va fi sistemul de comercializare a cartelelor reincarcabile. Dupa modelul UE, romanii nu vor mai putea cumpara cartele Prepay fara sa prezinte un act de identitate. In cazul strainilor va fi valabil pasaportul. Chiar si furnizorii de servicii Internet vor fi obligati sa aiba o baza de date cu toate „urmele” e-mailurilor trimise si primite de clientii din reteaua lor. Cei care nu vor face acest lucru risca sa le fie oprita functionarea sau chiar sanctiuni penale.

Din pacate, aceasta lege face parte dintr-un plan mult mai amplu de „orwellizare” a societatii. In magazine, in banci, in metrou, adeseori la locul de munca etc. esti urmarit non-stop de camere de supraveghere. Monitorizarea video stradala devine, destul de repede, regula in Romania. In scoli, elevii sunt spionati de aceiasi ochi electronici (exista chiar o propunere a ministrului Adomnitei de a introduce camere video in toate salile de curs, conectate la Internet!). Lumea lui 1984 din viziunea lui George Orwell devine pe zi ce trece tot mai actuala. Si asta nu poate decat sa ne infricoseze!

Pentru cei care nu-s de acord cu aceste reglementari, le recomand petitia: http://www.petitiononline.com/roeuropa/petition.html

2 Comments

  1. camere de supraveghere says:

    „Evident ca furnizorii de servicii de internet ca si cei de web-hosting se vor supune. Afacerea primeaza, nu vad cine ar renunta de dragul unor principii, mai ales ca si “consumatorii” sunt interesati mai mult de “entertainment”..pai nu e logic sa fie asa? pana acum credeam ca Romania e tara comunista dar se pare ca nici UE nu e departe.

Leave a Comment