IN CONTINUARE, prezentam cateva stiri pe scurt.
1.Salariile minime legale în vigoare, în 20 dintre cele 27 de state membre ale UE, variază în proporţie de 1 la 17, potrivit datelor pe luna ianuarie 2007, publicate ieri de Eurostat. Cel mai ridicat salariu minim este acordat în Luxemburg (1.570 euro pe lună), la polul opus situându-se Bulgaria cu 92 euro şi România cu 114 euro. Dacă însă se iau în considerare parităţile puterii de cumpărare, de fapt, cel mai mic salariu este de fapt în România! Suntem la loc de “mare cinste”!
2.Noul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy, militeaza pentru instituirea funcţiei de „preşedinte al UE”, pe care să o ocupe Tony Blair. Ideea nu este nou, si se pare ca aceasta promisiune, printre altele, l-a determinat pe Blair sa-si tradeze propriul popor si sa-si infeudeze tara Uniunii Europene. Acestia sunt cei 30 de arginti ai lui Iuda intr-o varianta moderna.
3.Dar sa nu fim prea aspri cu oficialii UE. Au si eu problemele lor. De exemplu, vicepreşedintele Comisiei Europene, comisarul pentru Industrie Gunter Verheugen (63 de ani), este presat din toate părţile să demisioneze. Verheugen este atacat de mult pentru relaţia sa extraconjugală cu şefa sa de cabinet, Petra Erler (48 de ani), care – întâmplător sau nu – este unul dintre cei mai bine plătiţi funcţionari ai Comisiei Europene. Dna Erler a fost promovată constant, de-a lungul timpului, de Gunter Verheugen, însă acesta susţine că relaţia pe care se presupune că ar avea-o cu Erler nu l-a influenţat în nici un fel. “Nu a existat nici relaţie intimă la momentul promovării”, declarase Verheugen în octombrie 2006, insistând că “situaţia este aceeaşi şi în prezent”. Acum, comisarul european a refuzat să mai dea vreo explicaţie referitoare la relaţia sa cu şefa de cabinet, desi paparazzi de la revista germană “Bunte” l-au surprins pe Verheugen intrând în locuinţa Petrei Erler, de unde a ieşit, apoi, a doua zi dimineaţa, împreună cu aceasta. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barroso, a refuzat să comenteze “afacerea Verheugen” şi pare să-l susţină pe comisarul pentru Industrie cu aceeaşi convingere cu care l-a susţinut şi în vara anului trecut, când a izbucnit pentru prima oară scandalul.
4.Ultimele zile înaintea summitului UE din 21-22 sunt caracterizate de incercarea de a debloca ideea unei “Constitutii a UE”. Momentan, miniştrii de externe ai UE n-au reuşit să ajungă la un compromis asupra planului de discuţii de la summit. Săptămâna trecută, Germania a schiţat un proiect ce urmează să fie discutat la Consiliul European de joi şi vineri, document care – potrivit BBC – prevede înlocuirea mult-disputatei Constituţii Europene cu un tratat simplificat, a cărui adoptare va urma aceleaşi procedee ca şi în cazul celorlalte tratate europene (evitându-se referendumurile care au dus la respingerea Constituţiei). “Curat” democratic, ce sa zic! In virtutea noii Constitutii pe care “elitele” vor sa ne-o bage pe gat, legile emanate de UE prevaleaza asupra celor locale. De fapt, noul tratat pastreaza in esenta principiile vechiului tratat respins la vot de catre francezi si olandezi. Mai mult, se prevede ca multe lucruri sa fie de fapt “semnate in alb”, urmand a fi stabilite anterior: adoptarea (sau nu) a simbolurilor europene (steag, imn etc), adoptarea sau nu a chartei europene a drepturilor omului, delimitarea clară a competenţelor între Uniunea Europeană şi statele membre şi modul în care ar putea funcţiona o politică externă europeană coerentă.
Una dintre cele mai intens negociate probleme este aceea a sistemului de vot în uniunea extinsă la 27 de membri. Noua variantă prevăzută de tratatul constituţional – şi pe care Germania ar dori-o preluată în noua constitutie – prevede că deciziile vor fi luate cu majoritate dublă (o decizie este adoptată dacă obţine sprijinul a 55 la sută din ţările UE a căror populaţie, însumată, reprezintă 65 la sută din totalul populaţiei Uniunii). Singura tara care se opune acestei idei este Polonia. Fraţii gemeni Kaczynsky – preşedinte şi premier – refuză orice compromis care, în opinia lor, ar dăuna grav intereselor Poloniei. Ca reactie, Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barroso, a ameninţat Polonia că ar putea pierde din fondurile comunitare dacă nu se arată mai “cooperantă”. De asemenea, Barroso a mai declarat ca UE nu va mai sprijini Polonia in diferendul său cu Rusia, dacă nu îşi reconsideră poziţia. Santaj pe fata!
5.România şi Bulgaria vor trebui să renunţe la monopolurile din domeniul serviciilor poştale europene până în decembrie 2012, cu doi ani mai târziu faţă de termenul propus de Comisia Europeană pentru restul statelor membre, potrivit unui comunicat al Legislativului de la Strasbourg.
6. Cotidianul Le Soir a dezvăluit în urma mai multor anchete că milioane de euro au fost alocaţi de catre Comisia Europeana unor firme de salubritate pentru servicii fictive. Cu ajutorul unor functionari ai Comisiei Europene, conducerea societăţii de salubrizare Pedus a încărcat factura ce ar fi trebuit plătită de Comisie pentru prestarea de servicii de curăţenie în sediile sale. De comun acord cu funcţionarii cercetaţi acum pentru corupţie, pe factură au apărut tot felul nereguli: o mulţime de ore suplimentare în realitate neefectuate, salarii mult mai mari cerute pentru agenţii de salubritate care erau plătiţi cu un salariu mult mai mic de firmă. De fapt, mulţi dintre oamenii de serviciu erau angajaţi la negru, fără contract, fără carte de muncă. Apoi, liste false de prezenţă – întocmite de conducerea firmei belgiene şi contrasemnate de funcţionarii europeni. Situatia dateaza din anul 2000, dar abia de curand a intrat sub incidenta anchetei.
7. Daca parlamentarii romani dorm, cei europeni au activitati mai placute. O echipă de 60 de eurodeputaţi de centru-dreapta şi funcţionari din Parlamentul European pregăteşte pentru săptămâna viitoarea pentru o asa-zisa “excursie de documentare” în insulele Azore. De fapt, o minivacanta cu acte in regula, platita evident de contribuabili. . Potrivit EUpolitix”, pentru cazare eurodeputaţii au de ales între trei hoteluri de lux, printre care Hotel Marina Atlantico, unde o cameră single costă 115 euro pe noapte, iar după conferinţă, oaspeţii vor fi trataţi cu o excursie la o plantaţie de ceai.
8.Ministrul bulgar al Agriculturii, Nihat Kabil, a fost supus marţi unui interogatoriu de către unitatea pentru combaterea crimei organizate, pe fondul presupusei sale implicări într-un caz de deturnare de fonduri SAPARD, relatează site-ul Novinite.com. O serie de statistici ale Ministerului bulgar de Interne arată că deturnarea de fonduri SAPARD a prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ 260.000 de euro. Oare cate fonduri nu sunt deturnate la noi?!? Imposibil de estimat – insa hotul neprins e negustor “cinstit”. Ca sa nu mai vorbim de diferentele imense intre nivelele de trai din diferite tari ale UE. In Bulgaria, de exemplu, salariul minim pe economie este de 82 de euro (nu cu mult mai mic decat in Romania) in timp ce in Luxembourg el e de 1503 euro! Asta spune mult despre “coeziunea” promovata de UE.
9.Dealtfel, contabilitatea institutiilor UE nu respecta nici cele mai mici norme de transparente. Comisia Europeana nu a fost supusa unui audit financiar de cel putin 10 ani de zile. Practic, nu exista nici un control asupra fondurilor manevrate de aceasta organizatie. Oare nu pare cel putin dubios faptul ca majoritatea partidelor din tarile membre se declara convins pro-UE, chiar daca o mare parte a populatiei este cel putin sceptica, daca nu deschis impotriva acestei structuri?! Raspunsul nu este greu de ghicit, si cuvantul cel mai potrivit este mita! Sunt convins ca multe din fondurile gestionate de UE sunt de fapt transferate in conturile unor politicieni pentru a sprijini UE. O alta forma de mituire pe fata este existenta unor structuri de genul Parlamentul European prin care, in fond, se ofera niste sinecuri grase si excursii gratuite pentru o activitate pur formala. P.E. dupa cum spunea Vladimir Bukovski, este un nou “soviet suprem” al carui rol este sa voteze pe banda rulanta directivele eurocratilor.
Avand in vedere toate aceste aspecte, nu e de mirare ca tot mai mulţi tineri europeni sunt nemulţumiţi de UE, iar unii cred chiar că organizaţia va înceta în curând să mai existe, potrivit unui sondaj de opinie, citat de Mediafax. „40 la sută dintre tinerii adulţi declară că ea (UE) înseamnă exces de birocraţie şi pierdere de timp şi bani”. Întrebaţi cum va arăta Uniunea peste zece ani, 13% dintre tineri au declarat că organizaţia nici măcar nu va mai exista, în timp ce 40 la sută consideră că aceasta se va confrunta cu şi mai multe probleme, precum şomajul sau grevele.
Comentarii recente