Premierul olandez incearca sa evite referendumul pentru noul tratat european

jpbalkenende.jpgOlanda si Marea Britanie: Incercari pentru ratificarea Tratatului european fara consultare populara

Guvernul olandez respinge, prin vocea premierului Jan Peter Balkenende, cererile tot mai insistente pentru organizarea unui nou referendum asupra „Tratatului european”, la doi ani dupa ce votul cetatenilor acestei tari a aruncat in criza Constitutia UE, scrie cotidianul britanic The Guardian.

Dupa o intalnire a cabinetului pe care il conduce (format din Crestin-Democrati si Social-Democrati) premierul crestin-democrat Jan Peter Balkenende (foto) a anuntat, saptamana trecuta, ca un al doilea referendum nu ar fi necesar pe motiv ca noul tratat nu este o constitutie si ca opiniile oficialilor olandezi au fost deja expuse in negocierile care au avut loc in acest an. Incercarea sefului guvernului olandez ar putea fi insa zadarnicita in parlamentul din Haga, unde 3 partide mai mici cer cu insistenta un vot popular asupra documentului care trebuie sa fie aprobat de toate cele 27 de state UE in perioada urmatoare.

Chiar si coalitia de guvernamant este divizata. Daca partidul premierului se declara pentru votul in Parlament, colegii sai de centru-stanga s-au prountat inca de anul trecut pentru referendum.


Eventuala decizie de a se organiza o consultare populara in Olanda ar complica incercarile premierului britanic Gordon Brown de a evita el insusi un referendum in tara sa pe tema tratatului, scrie The Guardian. Nici Brown nu este scutit de probleme, sindicatele, conservatorii si o parte din presa, ca si multe figuri importante din Partidul Laburist, de guvernamant, cerand insistent ca tratatul sa fie supus aprobarii populatiei.

Interesant este ca in Olanda dl. Balkenende s-a opus fara succes referendumului si in urma cu doi ani, cand votul majoritatii olandezilor si francezilor a „aruncat la cos” proiectul Constitutiei Europene. Dorinta premierului de a ocoli un referendum are la baza, cel mai probabil, teama ca s-ar ajunge la un nou scurt-circuit in eforturile impunerii unei Constitutii unionale (pentru ca, in ciuda numelui schimbat, „tratatul” ar avea aproximativ acelasi rol ca o Constitutie).

„Tratatul” a fost prezentat in acest an, in luna iunie, sub presedintia germana a UE, ca o incercare de deblocare a crizei provocate de votul negativ al francezilor si olandezilor, in 2005, asupra Constitutiei Europene. O intalnire la nivel inalt programata in octombrie in Portugalia va definitiva tratatul, care apoi va trebui aprobat de toate cele 27 de tari membre. (Altermedia)

Leave a Comment