UE ameninta Ungaria cu sanctiuni.

UNIUNEA EUROPEANA ameninta Ungaria cu sanctiuni pentru faptul ca aceasta tara refuza sa-si vanda compania energetica MOL catre OMV.

Poziţia guvernului nu s-a schimbat. Ungaria consideră că este important să deţină controlul asupra unor companii de importanţă strategică pentru alimentarea cu resurse energetice a populaţiei, în cazul în care un stat străin încearcă să câştige în influenţă”, a declarat, potrivit Financial Times, un purtător de cuvânt al guvernului ungar. Recent, premierul ungar Ferenc Gyurcsany a declarat că “va folosi orice atu” pe care îl are pentru a împiedica OMV să preia MOL. De asemenea, parlamentarii de la Budapesta se pregătesc să voteze un proiect prin care guvernului îi va fi dat dreptul de veto în achiziţii ce ţin de domeniile strategice ale industriei.

Aceasta atitudine de protejare a intereselor nationale, a atras critici aspre din parte Comisiei Europene. “Monitorizăm foarte îndeaproape situaţia din Ungaria, în vederea unor eventuale încălcări ale legislaţiei europene în materie de liberă circulaţie a capitalului”, a apreciat purtătorul de cuvânt al comisarului pentru piaţa internă, Charles McCreevy. De remarcat e faptul ca tari ca Franta, Germania si Spania au politici protectioniste similare, fara a fi insa criticate de UE.

OMV a încercat de mai multe ori să preia compania petrolieră şi de gaze naturale a Ungariei, scopul declarat fiind acela de a creea “cel mai mare consorţiu energetic din Europa Centrală”. Recent, austriecii şi-au mărit considerabil oferta, oferind 16 miliarde de euro pentru cele 40% din actiunile MOL controlate de statul ungar. (n.r. aceasta suma este de 25 de ori mai mare fata de suma platita de OMV pentru achizitionarea Petrom!)

Cu toate acestea, statul ungar a refuzat, apreciind că oferta “subevaluează valoarea MOL şi perspectivele sale de viitor, drept pentru care preluarea ar scădea valoarea companiei”. Compania austriacă a ameninţat că va apela la sprijinul Comisiei Europene dacă MOL continuă să refuze negocierile.

One Comment

  1. Oleg says:

    -Măi Gheorghe, vinde-mi vaca.
    -N-o vând măi, că-mi dă lapte.
    -Vinde-o că te dau în judecată….

    aiuriţii…..

Leave a Comment