Sursa: http://www.gandul.info
CINE ISI imaginează că Uniunea Europeană va scoate din necaz ţăranul român se înşală amarnic. Banii destinaţi susţinerii agriculturii, mulţi-puţini, nu ajung la sărmanul truditor al gliei. O dovedesc studii serioase făcute în Scoţia şi Polonia. După ani de zile de studii, a devenit evident că banii europeni nu merg la ţărani simpli, ci la marii latifundiari şi la marile corporaţii. Mitul „şanselor egale la finanţările europene pentru agricultură, care se acordă doar pe bază de proiecte bine făcute” este exact asta: un mit, notează publicaţia online Hotnews.ro.
Portretul-robot al beneficiarului de fonduri pentru Agricultură din Scoţia, spre exemplu, sună în felul următor: bogat, chiar foarte bogat, cu puternice conexiuni politice, eventual aristocrat. După mai bine de doi ani de presiuni repetate asupra autorităţilor scoţiene, jurnalistul Rob Edwards a reusit să contureze profilul celui care are succes la accesarea fondurilor europene pentru agricultură. În ultimii cinci ani, 100 de latifundiari scoţieni au „absorbit” 115 milioane de lire sterline, jumătate dintre aceştia fiind descendenţii unor vechi familii nobiliare.
Sumele încasate au fost între 1 milion de lire sterline şi 3,5 milioane de lire sterline fiecare. În timp ce marii proprietari de terenuri agricole au primit sume uriaşe de bani, micii fermieri, 23.000 la număr, care au reuşit să smulgă Bruxellesului nişte fonduri în aceeaşi perioadă, au beneficiat de finanţări în valoare de 1,7 miliarde de lire sterline, însemnând mai puţin de o sută de mii de lire sterline de persoană.
În Polonia, străinii iau banii
În Polonia, situaţia stă oarecum altfel, deşi rezultatele pentru fermierul de rând sunt similare – bani puţini sau deloc de la UE. În ţara vecină nouă, nu latifundiarii au beneficiat de „grosul” finanţărilor destinate agriculturii, ci marile corporaţii. Culmea este că acestea nici măcar nu sunt autohtone, ci „implantate” în Polonia. Potrivit unui studiu realizat de jurnaliştii de la publicaţia online farmsubsidy.org, în 2006, cei mai mulţi bani de la UE, adică 2 milioane de euro, au fost încasaţi de Top Farm Glubczyce, companie cu capital britanic şi irlandez, care administrează 11.100 de hectare de teren agricol. Aceiaşi investitori, sub un alt nume, Top Fars Wielkopolska, ocupă şi poziţia a treia în topul finanţărilor, cu subvenţii de 1,95 milioane de euro pentru 10 mii de hectare. (A.I.)
Comentarii recente