Ex osibus, unctor!

DIN MORMANTUL in care au ingropat-o popoarele francez si olandez, Constitutia UE a fost reinviata, spre nenorocirea majoritatii cetatenilor europeni. Lucrul era fireste de asteptat, tinand cont de modul in care este guvernata actualmente Europa. Victoria UE reprezinta un esec al Europei!

După o ultimă „rundă de negocieri”, care au avut loc în noaptea de joi spre vineri, oficialii din sânul UE au reuşit să găsească rezolvarea la toate revendicările mai vechi sau de ultim moment ale unora dintre statele membre, care ameninţau să boicoteze orice fel de compromis pe noul document. „Tratatul de reforma” al UE a fost finalizat si va fi semnat pe 13 decembrie, până atunci urmând să fie redactat în toate limbile UE. Tratatul poate fi ratificat doar de Parlamentele naţionale, nemaifiind obligatorii referendumurile în ţările membre. „România va ratifica Tratatul în 2008“, au anunţat oficialii de la Bucureşti.

„Succesul” summitului a fost însă asigurat de mici artificii care mulţumit şi pe cei mai „cârcotaşi” lideri, precum preşedintele polonez. Dealtfel, jocul presedintelui Kaczynski a fost mai mult unul de imagine, dat fiind faptul ca in Polonia urmeaza in curand alegeri anticipate parlamentare. Totusi, presedintele polonez a reusit sa pastreze „clauza de la Ioannina”, clauză ce permite ţărilor aflate în minoritate în timpul voturilor să suspende temporar luarea unor decizii.

Tot o „bomboana” a primit si Italia, care se aratase reticienta din cauza distributiei numarului de deputati in Parlamentul European. Solutia fost ca preşedintele PE să nu mai dispună de drept de vot, decât în mod excepţional, pentru a-i acorda Romei un mandat în plus, dar fără să se depăşească plafonul de 750 de eurodeputaţi. Desigur, cancelarul Germaniei Angela Merkel, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy si premierul britanic, Gordon Brown si-au exprimat multumirea fata de tratat. Chiar si Bulgaria a primit intr-un fel satisfactie, permitand traducerea cuvantului „euro” in „evro”, in documentele UE traduse in bulgara! Presedintele Romaniei, Traian Basescu a tinut o conferinta de presa la Lisabona imediat dupa terminarea negocierilor, la ora 1,30, ora Lisabonei, 3,30 la Bucureşti, pentru a striga: „Avem Tratat!“.

Un sondaj de opinie, publicat de Financial Times, releva că cetăţenii din cinci state europene (Franţa, Marea Britanie, Italia, Spania, Germania) îşi doresc un referendum pe noul Tratat, chiar dacă guvernanţii speră să evite (si mai mult ca sigur vor evita!) referendumurile şi să ratifice textul în Parlament. In mod sigur, garantat 1000%, in Romania nu va avea loc nici un referendum in privinta „Tratatului UE”, cum n-a avut loc nici macar atunci cand s-a pus problema intrarii tarii noastre in Uniune.

Leave a Comment