Distrugerea gospodariilor taranesti e in grafic.

PLANURILE de ruinare a micilor producatori agricoli autohtoni sunt in grafic. După introducerea sistemului de cote de lapte în Uniunea Europeană, numărul fermelor de vaci a scăzut cu 72%, iar cel al cornutelor de lapte cu 40%, a declarat ieri Lucian Elisei, directorul Departamentului de Administrare a Cotelor de Lapte (DACL). Efectivele de vaci de lapte dintr-o fermă au devenit tot mai numeroase. „Pe modelul UE, se vor împuţina fermele, dar va creşte numărul de animale dintr-o fermă. Treptat, cei cu una, două sau trei vaci vor renunţa la cota de lapte”, a declarat Elisei.

Deoarece cerinţele privind „calitatea” laptelui livrat vor fi tot mai mari, cei care nu vor lăsa de-o parte găleţile şi bidoanele şi nu vor folosi aparatură modernă la colectarea laptelui vor fi scosi din joc. Iar investiţia în tehnologie nu e rentabilă dacă ai două trei vaci. Însă, cum în România circa 60% din fermele care au cotă de lapte au 1-2 vaci, dacă restructurarea s-ar produce imediat, nu ne vom mai îndeplini cota de lapte pentru procesare, a avertizat Gheorghe Neaţă, director general al Agenţiei Naţionale pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie. Micii gospodari nu sunt văzuţi cu ochi buni de cei care şi-au făcut ferme mari de vaci şi care încă nu au cote de lapte alocate.

Cota de lapte a României este de circa trei milioane de tone, dintre care 1,2 milioane de tone este alocată pentru livrări, iar 1,8 milioane de tone pentru vânzări directe. Din datele DACL reise că mai mulţi fermieri sunt interesaţi de conversia cotei de vânzări directe în cotă pentru livrări. Astfel, aproape 22.000 de ferme au trecut de la o cotă de lapte pentru vânzare directă la cotă pentru livrări, în timp ce numai 27 de producători au optat pentru conversia cotei de vânzări în cotă de livrări. În total, 870.000 de producători deţin cotă de lapte în România. Cota de lapte a României este sub potenţialul de producţie, situaţie întâlnită şi în alte state europene.

Leave a Comment