Irlandezii nu sprijina tratatul Uniunii Europene

nullDoar 25% dintre cetatenii irlandezi chestionati in cadrul unui sondaj recent ar vota “da” in cazul unui referendum asupra Tratatului de Reforma a Uniunii Europene.

Sondajul, realizat la comanda ziarului Irish Times, a indicat o scadere brusca in sustinerii populare a tratatului, comparativ cu un studiu similar realizat in 2005 asupra defunctei Constitutii a Uniunii Europene. 62% dintre respondenti se declara nehotarati asupra Tratatului de Reforma, adoptat la Lisabona luna trecuta. Sondajul indica un total de 13% care ar vota impotriva.

Daca votantii irlandezi resping tratatul, aceasta actiune ar putea arunca in haos reformele UE. Irlanda este obligata de propria Constitutie sa organizeze un referendum – si se presupune ca va fi singurul stat care va face acest lucru. Guvernul irlandez planuieste sa organizeze evenimentul la mijlocul anului 2008. Toate cele 27 de state membre trebuie sa ratifice noul tratat pentru ca acesta sa poata intra in vigoare.

Sondajul a fost realizat in urma cu cateva zile si a colectat raspunsurile a 1.000 de adulti din toate cele 43 de circumscriptii irlandeze. Suportul cel mai puternic a fost inregistrat in Dublin.


Telul guvernelor uniunii este ca tratatul sa intre in vigoare la inceputul anului 2009. Tratatul mentine multe dintre elementele Constitutiei de trista amintire a UE, care a fost respinsa in 2005 de electoratul francez si olandez. Tratatul intentioneaza sa usureze procesul de decizie in Uniunea Europeana largita, ce cuprinde 27 de state.

In 2001, votantii irlandezi au respins tratatul de la Nisa, care pregatea terenul pentru largirea UE. Dar un alt referendum, din 2003, a rasturnat rezultatul votului, dupa ce in tratat a fost introdusa o clauza ce clarifica neutralitatea Irlandei.

Marea Britanie, alaturi de Danemarca si Olanda, se numara printre tarile ale caror guverne se opun organizarii de referendumuri pe aceasta tema, probabil de teama ca tratatul sa nu fie respins de popor. Pe de alta parte, euroscepticii doresc ca guvernele sa organizeze aceste consultari populare, sustinand ca acest tratat nu e cu nimic diferit de constitutia respinsa anterior si ca acest mod de actiune este cel mai democratic cu putinta. (C.B. – Novopress Romania)

Leave a Comment