Dezinteres cvasitotal fata de P.E.

SERIA slabă a ratelor de participare a cetatenilor din tarile UE la alegerile pentru Parlamentul European, arata dezinteresul tot mai mare faţă de această instituţie. In Romania, la recentele alegeri „europarlamentare” au participat doar 29% dintre alegatori. O mare parte dintre ei, in special in zonele rurale, au votat fara sa stie macar pentru ce voteaza. Dealtfel, campania pentru alegerile „europarlamentare” s-a remarcat printr-o lipsa sublima.

Membrii PE au aprobat un nou set de reguli pentru a „impulsiona” interesul europenilor de rând din statele membre pentru viitoarele europarlamentare din 2009, conform „EUObserver”. Astfel, deputaţii europeni au declarat că partidele politice europene – în număr de zece – ar trebui să poată utiliza fonduri publice pentru finanţarea campaniilor electorale. Ei au aprobat de asemenea înfiinţarea fundaţiilor politice, instituţii care vor primi anul următor, şapte milioane de euro din fondurile europene, vor fi afiliate unui partid şi vor avea misiunea de a „educa” populaţia în privinţa instituţiilor europene. Un raspuns tipic din partea unor birocrati: cheltuirea a si mai multi bani pentru propaganda.

Insa realitatea nu poate fi ascunsa: Asa-zisul „parlament european” nu este un parlament, decat cu numele, fiindca nu detine functia cheie a unui adevarat parlament: aceea de a legifera! Un „amanunt”, daca ar fi sa citam un analist politic dambovitean; da, insa un amanunt esential! In cadrul UE, doar Comisia are puterea de a produce legi, numite directive, in timp ce rolul Parlamentului European este cel de a vota pe banda rulanta aceste legi.

Un alt punct care descalifica PE, este migratia sa periodica de la Bruxelles la Strassbourg. Simplul fapt ca Franta tine mortis ca unul dintre cele doua sedii ale PE sa fie la Strassbourg, obliga la naveta a sute de parlamentari si functionari intre Bruxelles si Strassbourg, ceea ce costa 200 milioane de euro in plus/an. Bani risipiti din prostie si din orgoliu „ieuropean” tipic!

Nici nu e nevoie sa critice cineva activitatea europarlamentarilor; oricum majoritatea cetatenilor europeni nu au nici o idee clara despre ce fac acestia. Si de fapt, nici nu prea conteaza, devreme ce toate hotararile critice sunt luate de Comisia UE sau de Consiliile de Ministri. PE este doar o fata da ca sa aiba si „cetatenii europeni” impresia ca voteaza pentru ceva, ca ar avea un „cuvant de spus” privind viitorul UE. Dar e doar o iluzie…

Leave a Comment