ULTIMUL ACT al piesei de teatru, „unificarea Europei” s-a jucat ieri la Lisabona. Intr-o atmosfera demna de o sedinta in plen a PCUS, „Tratatul de Reformă” a fost semnat de liderii de stat şi de guvern, dar şi de miniştrii de Externe din statele membre. Proiectul eşuat al Constituţiei europene a fost astfel resuscitat, schimband radical bazele Uniunii Europene.
Tratatul de la Lisabona, aşa cum va fi el cunoscut, urmează să intre în vigoare înainte de următoarele alegeri pentru Parlamentul European din iunie 2009, după ratificarea sa de către fiecare stat comunitar. Majoritatea ţărilor membre (cu excepţia Irlandei, obligată de Constituţie să organizeze un referendum) şi-au anunţat deja intenţia de ratificare a documentului pe cale parlamentară. Nici un guvern din tarile membre nu doreste sa riste repetarea „esecurilor” francez si olandez din anul 2005. Asta in ciuda vointei popoarelor europene!
Delegatia Romaniei a fost completa, la semnarea documentului fiind prezenţi atât preşedintele Traian Băsescu, premierul Călin Popescu Tăriceanu, cât şi ministrul de Externe, Adrian Cioroianu. Acest lucru subliniaza o data in plus atitudinea mai mult decat servila a guvernantilor romani fata de Uniune. Reflexul inchinarii in fata unei „Inalte Porti”, functioneaza pe deplin. Mai rezervat fata de document (din cauza presiunilor interne), premierul britanic, Gordon Brown, nu a participat la ceremonia de semnare.
Fireste, nu au lipsit nici declaratiile triumfaliste. Europa va fi de acum înainte „mai puternică pentru a răspunde dorinţelor arzătoare ale cetăţenilor europeni, pentru a promova economia europeană şi pentru a apăra valorile europene”, a afirmat premierul portughez, Jose Socrates, informează Rompres. La rândul său, preşedintele Executivului comunitar, Jose Manuel Durao Barroso, a salutat „curajul politic” al liderilor europeni, invitându-i „să dea dovadă de aceeaşi hotărâre în perioada de ratificare”. „Acum, este momentul să avansăm. Europa trebuie să facă faţă unor numeroase provocări, atât interne cât şi externe, iar cetăţenii noştri vor rezultate”, a subliniat Barroso, salutând naşterea „unei Europe extinse cu 27 de state membre, reunificată în jurul libertăţii şi a democraţiei”. Tratatul de Reformă deschide calea unei „Uniuni mai democratice, mai puternice şi mai progresiste”, considerai preşedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pottering. Au trecut numai 18 de ani de cand auzeam zilnic discursuri despre „progresul democratiei noastre socialiste multilateral dezvoltate si inaintarea spre comunism„.
O atitudine demna a avut doar un grup de deputati britanici si polonezi din PE, care in timpul ceremoniei din plenul Parlamentului European de la Strasbourg, dedicată semnării Cartei Drepturilor Fundamentale (unul dintre cele mai importante documente ale noului Tratat european), au scandat „referendum” în microfoane. In asentimentul lor sunt cei peste trei sute de milioane de cetateni ai tarilor europene, pe care nu i-a intrebat nimeni daca vor sau nu sa fie supusi ai Uniunii Europene…
Comentarii recente