O tara europeana cu demnitate, Serbia!

SERBIA a anunţat că va respinge orice ofertă de aderare pe care i-o lansează Uniunea Europeană ori NATO dacă asta înseamnă să renunţe la provincia Kosovo. Parlamentul sârb a adoptat cu o majoritate covârşitoare (220 de voturi pentru, 14 împotrivă şi 3 abţineri) rezoluţia prin care se interzice semnarea oricărui tratat internaţional care nu recunoaşte integritatea teritorială a Serbiei, potrivit ziarului Le Monde.

Votul de miercuri seara s-a referit în mod exact la Acordul de Stabilizare şi Asociere pe care Serbia ar trebui să îl semneze chiar luna viitoare cu Uniunea Europeană – in vederea unei viitoare integrari in UE. Textul rezoluţiei sârbe beneficiază atât de sprijinul preşedintelui Boris Tadic, cât şi de cel al premierului Vojislav Koştuniţa – liderii celor două partide aflate la guvernare. Documentul a primit de asemenea girul opoziţiei socialiste şi al naţionaliştilor. El vine la scurt timp după ce oficialii sârbi au cerut reevaluarea relaţiilor diplomatice cu statele care recunosc independenţa provinciei disputate.

Tadic: „Nu vom recunoaste niciodata Kosovo!”

În timpul dezbaterilor parlamentare, preşedintele sârb, Boris Tadic, a subliniat că Belgradul nu va recunoaşte niciodată independenţa provinciei Kosovo. Autorităţile de la Priştina se pregătesc să îşi proclame independenţa în mod „coordonat” cu UE, cel mai probabil după alegerile prezidenţiale din Serbia. Câteva state europene, dar şi SUA au anunţat că ar putea recunoaşte independenţa provinciei proclamată în acest mod. Romania si-a exprimat retineri, dar avand in vedere politica externa a tarii noastre, e clar ca vom adopta aceeasi pozitie cu cea a SUA.

Totodată, Serbia a anunţat că îşi va amâna decizia de a solicita aderarea la NATO, dar şi că se va opune misiunii de supraveghere pe care UE se pregăteşte să o preia de la ONU pentru Kosovo, dacă nu se obţine aprobarea Consiliului de Securitate. Preşedintele Boris Tadic a avertizat că, dacă misiunea NATO nu va reuşi să protejeze minoritatea sârbă din Kosovo, armata Serbia este „pregătită să intervină”. Cei mai mulţi dintre sârbi (aproximativ 10% din populaţia Kosovo) trăiesc în nordul provinciei. „Dacă situaţia din Kosovo ajunge la un stadiu de violenţă iar forţa internaţională de menţinere a păcii KFOR nu este în stare să îi protejeze în mod adecvat pe sârbi, armata sârbă este gata în orice moment să acorde asistenţă pentru protejarea populaţiei de pericol“ a afirmat Boris Tadic.

Şeful statului s-a mai referit în discursul său şi la sprijinul acordat de Rusia (care a ameninţat cu veto-ul orice rezoluţie din Consiliul de Securitate al ONU ce ar stabili independenţa Kosovo). Tadic a menţionat şi documentul adoptat recent la întâlnirea trilaterală România-Grecia-Bulgaria, în care se recunoaştea faptul că au fost epuizate toate posibilităţile de a ajunge la un compromis între sârbi şi albanezii kosovari.

Atitudinea oficialilor sarbi este una excelenta si corecta din punct de vedere al mentinerii integritatii teritoriale. Incercand sa facem o comparatie intre noi si sarbi, Doamne-fereste sa fi fost noi in locul lor, n-am fi rezistat nici 3 zile in fata presiunii la care sunt supusi. Noi romanii am cedat fara sa tragem un foc de arma, Basarabia. Ei au infruntat NATO, cand aceasta organizatie militara era cea mai puternica din lume.

Problema este mai veche. Yugoslavia era o zona prospera si, cel mai important, era o tara nealiniata. Si trebuia aliniata. Daca Milosevici si regimul lui i-au „oprimat” pe cei din Kosovo (desi tulburarile le-au inceput albanezii), iar Milosevici este mort acum, de ce nu poate ca provincia Kosovo sa ramana in granitele ei sarbesti, pericolul oprimarii fiind eliminat?! Deja toata chestia este cusuta nu cu ata alba ci su sfoara alba, sau odgon alb!

Ne asteapta vremuri grele. Mie mi se pare ca sunt interese foarte mari in a crea instabilitate si pericole potentiale in Europa, unii probabil profita mult tinand in sah Europa in acest moment.
Precedentul Kosovo va da apa la moara, nu doar extremistilor maghiari din Romania care viseaza un „Tinut secuiesc” autonom (si care, dealtfel, sunt reprezentanti de 3 europarlamentari din Romania), dar si minoritatilor din alte tari si regiuni europene. Oameni sau organizatii foarte puternice vor putea atunci face ce dori pe plan international, amenintand Europa per total si majoritatea tarilor europene individual cu aceste „situatii periculoase” din interior, utilizand precedentul Kosovo drept o amenintare si un santaj voalat. Nu e greu de vazut nici cine are de castigat din destramarea statelor nationale europene, actiune pe care o subventioneaza deatlfel din plin prin planul de regionalizare al Europei. Cine altcineva decat Mareata Uniune Europeana!

One Comment

  1. Mihai Florian says:

    Bravo Serbiei! chiar daca nenorocitii astia de NATO, UE, SUA si cine o mai fi in spatele lor, le-au ciopartit terotirul in fel si chip.

    Rusine Romaniei! tara de sclavi, de corupti, hoti, betivi etc. Au murit oameni la revolutie dar si in intreaga istorie a noastra pt. ca noi sa avem libertate azi, si ce facem cu ea? ii pupam in cur pe UE, SUA si pe mai stiu eu cine, am vindut toate marile companii nationale pe te miri ce (cica facem privatizare). Avem ce meritam.

Leave a Comment