Uniunea Europeană ne obligă să consumăm E-uri cancerigene!

PE MOTIV că ne armonizăm legislaţia cu cea europeană, peste o lună prăjiturile, dulciurile, sucurile şi produsele de panificaţie vor conţine noi aditivi alimetari, periculoşi. Este vorba despre îndulcitori, antioxidanţi şi agenţi de îngroşare care favorizează apariţia diabetului, a cancerului şi a bolilor cerebrale. Grav este că autorităţile nu se opun, în condiţiile în care România este ţara cu cei mai mulţi diabetici şi cardiaci.

Autorităţile încearcă să explice de ce vom cumpăra mâncare cu E-uri interzise până acum. Anca Telniceanu, care lucrează la Institutul de Sănătate Publică, a declarat: ”Autorizarea acestor noi aditivi s-a făcut prin transpunerea directivelor Comisei Europene în legislaţia naţională.

Va invitam sa semnati petitia:
E-urile periculoase trebuie interzise.

In netarmurita-i grija pentru sanatatea romanilor, Ministerul Sanatatii a aprobat fara rezerve, remuscari sau regrete, toata lista cu E-uri trimisa de la Bruxelles. E-urile astea sunt, cum indeobste se stie, niste sute de aditivi alimentari, adica substante obtinute in mare majoritate prin sinteza chimica, ce se adauga in alimente pentru a le schimba sau accentua culoarea, gustul, mirosul, a le creste sau diminua aciditatea, a le mari perioada de conservare, a le omogeniza, ingrosa, a le masca unele defecte etc.

Ministrul sanatatii, dl. Eugen Nicolaescu si subordonatii sai au aprobat fara a cracni intreaga lista de E-uri, desi aveau posibilitatea de a ridica obiectii, cu argumente, si de a face o alta forma, mai restrictiva, a acestei liste, pe care s-o legalizeze in Romania. Ca o paranteza, cu alte ocazii, un alt minister, cel al Agriculturii, a avut o pozitie contrara, declarandu-si intentia de-a se lupta cu Uniunea Europeana pentru a obtine dreptul ca in Romania sa continue cultivarea organismelor modificate genetic si utilizarea lor pentru alimentatia omului si animalelor, desi exista studii temeinice care afirma ca aceste OMG-uri pot prezenta riscuri pentru sanatate. Ungaria, de pilda, n-a ignorat aceste riscuri si a interzis culturile nenaturale pe intreg teritoriul sau. Vasazica doua ministere – Sanatate si Agricultura – doua atitudini, insa acelasi dispret fata de cetateni.

Revenind la E-uri, proiectul de act normativ „gandit” de mai-marii din Ministerul Sanatatii are ca scop arhi-invocata „armonizare” a legislatiei si, aparent, de a ne proteja de utilizarea E-urilor periculoase la fabricarea alimentelor. Astfel, se scoate, de pilda, un colorant artificial si se interzice folosirea altor catorva E-uri la fabricarea preparatelor pentru sugari si copiii de varsta mica si a unor bombonele. In schimb, se maresc considerabil cantitatile maxim admise de aditivi in produsele alimentare si se permit in continuare aditivii autorizati conditionat (din cauza ca sunt daunatori) la prepararea crustaceelor, molustelor tratate termic (fructe de mare) si la suplimentele alimentare dietetice lichide.

Alt exemplu: E 249, adica nitritul de potasiu (folosit la carne ca „fixator de culoare” – de-aia e carnea din galantare atat de frumos colorata – si „agent de conservare”) are doza maxim admisa de 150 mg/kg si este acceptat doar la produsele din carne netratate termic; acum, Ministerul Sanatatii vrea sa permita utilizarea lui la toate produsele din carne, iar la „produsele traditionale conservate” (unele mezeluri, de pilda) vrea sa majoreze si cantitatea permisa, de la 150 la 180 mg/kg; de mentionat ca nitritul de potasiu poate produce ameteli, dureri de cap si este potential cancerigen. De asemenea, a fost admis inca un indulcitor sintetic riscant, pe langa cele patru existente. Exemple de felul acesta sunt multe, plus ca proiectul de act normativ contine si o confuzie periculoasa, prezentand nitratul de sodiu drept nitrat de potasiu si propunandu-si sa admita folosirea celui de-al doilea in cantitati de 300 mg/kg in produse de carne traditionale, conservate prin saramurare si, in cantitate injumatatita, in unele branzeturi (unde nu se permitea pana acum folosirea); la hering marinat si sprot cantitatea de nitrat de potasiu permisa va creste de 10 ori!!! Or, acest nitrat de potasiu s-a dovedit ca poate da reactii adverse si este potential cancerigen.

De altfel, doar un numar mic de E-uri, vreo 6-7, nu prezinta pericol pentru sanatate. Restul ne pricopsesc cu diverse efecte care, pe termen mediu sau lung (depinde de cantitatile ingerate si de rezistenta organismului) ne pot duce la spital sau chiar, Doamne fereste, la cimitir: greturi, varsaturi, delir, afectiuni gastro-intestinale, iritari ale mucoaselor, perturbari ale echilibrului electrolitic, inhibitii enzimatice, hipertensiune arteriala, urticarie, alergii, afectiuni ale aparatului respirator s.a.m.d. A nu se ignora (cum face Ministerul Sanatatii) potentialul cancerigen al multor aditivi alimentari. Din aceste cauze, folosirea unor E-uri a fost pur si simplu interzisa in unele tari cum ar fi SUA, Japonia, Norvegia, Suedia, Austria, Australia s.a.m.d.

Asta-i mult-clamata grija a ministerului responsabil cu sanatatea romanilor? Daca da, atunci mai corect ar fi sa spunem ca ministerul ala condus de Nicolaescu este nu responsabil, ci iresponsabil! Suntem pe primele locuri in Europa la numeroase boli (cele cardio-vasculare, diabet, cancer de colon etc.) si ni se baga pe gat (la propriu!) substante chimice periculoase! De ce? Doar fiindca astfel castiga producatorii de chimicale si alimente chimice si mai castiga si altii pe langa sau de la ei? Faptul ca aproximativ 70% dintre bolile romanilor sunt provocate de alimente si modul de hranire chiar cu conteaza pentru Ministerul Sanatatii? Sau insii de-acolo si-au pus in cap sa ne omoare? Pai, daca-i asa, de ce nu incearca direct cu cianura?

Iată lista E-urilor care vă pot îmbolnăvi şi care sunt alimentele în se pot găsi acestea:

1. ÎNDULCITORI – care pot provoca probleme metabolice, diabet şi afecţiuni cerebrale

E 955 – SUCRALOZA – sucuri, prăjituri, deserturi, băuturi spirtoase, bere fără alcool şi bere cu alcool.

E 962 – SARE DE ASPARTAM – ACESULFAM – sucuri, prăjituri, deserturi, băuturi spirtoase, bere fără alcool, bere şi cidru.

2. ANTIOXIDANŢI – care pot provoca cancer

E 319 – TERŢ-BUTILHIDROCHINONA – ulei şi snacks-uri

E 586 4 – HEXILREZORCINOL – crustacee

E 1452 – OCTENILSUCCINAT DE AMIDON ŞI ALUMINIU – bomboane pentru respiraţie şi suplimente de vitamine

AGENŢI DE ÎNGROŞARE – care pot provoca iritaţii ale tractului digestiv şi cancer

E 426 – HEMICELULOZA DE SOIA – lactate, sosuri emulsionate şi produse de brutărie.

E 462 – ETILCELULOZA – produse procesate din cartofi şi orez.

E 1204 – PULLULAN – jeleuri şi suplimente alimentare.

Alte E-uri la fel de periculoase se vor găsi în curând în alimetele de pe piaţa românescă:

E 968 – ERITRITOL; E 954 – ZAHARINĂ ŞI SĂRURILE SALE DE Na, K şi Ca (ZAHARINAT DE SODIU, ZAHARINAT DE CALCIU, ZAHARINAT DE POTASIU); E 962 – SARE DE ASPARTAM-ACESULFAM; E 965 – SIROP DE MALTITOL; E 966 – LACTITOL; E 307 – ALFA-TOCOFEROL; E 315 – ACID ERITHORBIC; E 415 – GUMA DE XANTAN; E 472 – ESTERII GLICERICI AI ACIDULUI CITRIC CU ACIZI GRAŞI; E 559 – SILICAT DE ALUMINIU (CAOLIN).

5 Comments

 1. Mihai Florian says:

  SALUTARE FRATILOR!
  EU ORICUM NU MANANC PRAJITURI SI DULCIURI, PRODUSE DE PANIFICATIE SI NICI SUCURI europene NU PREA BEAU, CONSUM DOAR FRUCTE SI LEGUME DIN GRADINA PROPRIE SI BINE INTELES CARNE SI SORICI DE LA PORCUL MEU INJUNGHIAT ACUM O LUNA DIRECT IN GRUMAZ.
  HA, HA, HA,…!

 2. Dorian says:

  :))))

 3. delia says:

  Inca un exemplu de mentalitate romaneasca.
  „eu nu consum… asa ca nu ma intereseaza”
  Mihai Florian este vorba despre societate, nu despre individ. Poti participa ca individ, sau poti sta pe margine nepasator.
  In alta ordine de idei: daca semnam acea petitie, E-urile nu vor disparea, pentru ca interesele comerciale sunt mai presus de dorinta cetateanului. Ar trebui sa devenim mai convingatori cand militam pentru drepturile noastre.

 4. vergeanu.spinu says:

  De ceva trebuie sa murim,nu?Ca ai nostri,ca brazii(sic.), sunt slu-
  garnici,asta se stie.Ca vreo cativa ne revoltam in scis(pe site-uri) intre prieteni ori colegi ori acasa cu nevasta si copiii…si ce-i cu as-
  ta? Cine ne ia in seama? Numai D`zeu. Dar n-am observat sa inter-
  vina. S-atunci ne facem sange rau care ajuta E-urile sa-si faca da-
  toria. Parerea meae ca degeaba incercam SA DEVENIM MAI CON-
  VINGATORI MILITAND PTR. DREPTURILE NOASTRE ca acolo unde
  functioneaza SPAGA SI SLUGARNICIA LA CEI VOTATI DE NOI…
  SLABA SPERANTA.

 5. mihai says:

  Nu putem sta toti cu miinile in san si sa nu facem nimic.Este important pt noi , copiii nostri si generatiile viitoare.Dezinformarea populatiei,minciuna, si coruptia sunt acum la moda, dar de vina suntem si noi cit suntem de ignoranti si pasivi.Desteapta-te romane pina nu e prea tarziu!

Leave a Comment