UE si „protectia mediului” in Romania.

PLANURILE Comisiei Europene privind combaterea schimbărilor climatice şi promovarea surselor regenerabile de energie se anunţă a fi pe cât de ambiţioase, pe atât de controversate. Astfel, chiar dacă au primit şi sprijinul eurodeputaţilor, propunerile Bruxellesului nu se bucură şi de înţelegerea tututor statelor membre. UE îşi propune, până în anul 2020,o creştere cu 20% a eficienţei energetice şi o reducere cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră. Obiective demne de apreciat, daca ar putea fi intr-adevar sustinute. As dori sa fac o scurta paranteza: teoria incalzirii globale cauzata de emisiile de dioxid de carbon este cel putin indoielnica. Tot mai multe voci din lumea stiintifica critica aceasta teorie.

Fireste, acest program, impune o taxa suplimentara pentru cetatenii UE. Mai precis, fiecare cetăţean din Uniune va trebui sa plateasca in plus circa 3 euro pe săptămână! Dealtfel, adeziunea entuziasta a politicienilor la „teoria incalzirii globale” este perfect explicabila tocmai din acest punct de vedere: mimand „grija fata de mediu”, ei pot impune noi si noi taxe! Ce se va face oare cu acesti bani?! Probabil, o parte din ei vor subventiona corporatiile agricole producatoare de biocombustibili, care departe de a reprezenta o solutie miraculoasa la problema epuizarii petrolului, risca sa creeze o criza alimentara fara precedent!

Un alt punct critic al programului Comisiei Europene, este acela conform caruia ţările mai bogate vor trebui să reduca cel mai mult emisiile, în timp ce ţărilor mai sărace – toate ţările est-europene – li se va permite chiar să-şi sporească emisiile pe măsură ce economiile lor se dezvoltă. Concret, conform propunerilor Comisiei Europene, România va putea să emită gaze cu efect de seră cu până la 19% mai mult până în 2020 în comparaţie cu 2005. Acest lucru e privit de unii analisti drept o „concesie” facuta tarii noastre, eu insa nu as privi lucrurile asa. De fapt, ceea ce se urmareste, este mutarea industriilor poluante din Occident catre Europa de Est.

In aceiasi ordine de idei se situeaza si introducerea asa-zisei „taxe de mediu„, fosta „taxa auto„, la prima inmatriculare a autovehiculelor. Aceasta „taxa de mediu„, este mult mai mare pentru masinile noi (care sunt mai putin poluante), decat pentru masinile mai vechi! Cu alte cuvinte, cetatenii sunt incurajati sa cumpere masini vechi de import! Initial, taxa impusa de guvernul Romaniei era mai mare in cazul masinilor vechi decat in cazul celor noi: dar la presiunea direacta a Comisiei Europene, acest lucru s-a schimbat! Pentru a „argumenta” aceasta decizie, ministrul economiei Varujan Vosganian a afirmat: „dat fiind ca durata de viata a unei masini vechi este mai mica, ea va polua mai putin”! Fireste, pentru guvernul Romaniei, taxa auto nu reprezinta altceva decat o „vaca de muls” (Oare ce program de mediu a fost realizat din banii luati cetatenilor prin aceasta taxa?!); asa ca acum, atat Guvernul de la Bucuresti cat si Comisia de la Bruxelles sunt satisfacute – pe spinarea cetateanului roman!

Iata cum Romania risca sa devina „lada de gunoi a Europei”!

Leave a Comment