DEGRADAREA invatamantului romanesc de dupa 1989 este un fapt incontestabil. Am vazut cu ochii mei desfasurarea acestui proces. Fireste, lipsa banilor si incompetenta au avut un rol important. Insa, indraznesc sa afirm, distrugerea educatiei in Romania nu a fost intamplatoare, ci a fost planuita si executata cu buna stiinta! Iar Uniunea Europeana nu este deloc straina de acest fapt! Stiu, aceste afirmatii ale mele sunt grave si nu pot sa le justific complet, insa intuitia si cateva linii directoare imi confirma aceasta teorie.
„Procesul de la Bologna” a pus la pamant invatamantul universitar din Romania: durata studiilor s-a redus; multe materii au fost scoase sau comprimate; nivelul de pregatire al studentilor a scazut dramatic. Acelasi lucru se intampla dealtfel si in invatamantul preuniversitar, unde, sub pretextul ca elevii sunt suprasolicitati, multe materii teoretice sunt ciuntite sau chiar eliminate. Daca tinem cont si de nivelul tot mai redus al noilor profesori care intra in invatamant, tabloul nu poate fi decat sumbru, in ciuda „termopanizarii” si „securizarii” scolilor.
Bomboana de pe coliva invatamantului romanesc este decizia ministerului muncii de a sista acordarea de alocatii de elevi, elevilor de liceu care au implinit varsta de 18 ani. Aceasta decizie, ni se spune, a fost luata ca urmare a unei directive a Comisiei Europene! Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, afirma ca in nici o alta tara europeana, elevii de peste 18 ani nu primesc alocatie de la stat. Bineinteles, trebuie sa fim si noi in rand cu lumea!
Elevii, părinţii şi sindicaliştii din educaţie condamnă această decizie discriminatorie, mai ales că acordarea alocaţiei înseamnă pentru elevii săraci un motiv în plus pentru a frecventa cursurile. Mai mult, unii elevi împlinesc 18 ani încă din clasa a XI-a, ceea ce înseamnă că ei nu vor mai primi alocaţii doi ani de zile, doar pentru că sunt mai mari! Fireste, este de-a dreptul penibila aceasta masura, mai ales ca nu e vorba decat de o suma modica (32 lei noi/luna)! „Economiile” facute la buget sunt infime, fata de banii aruncati pe programe stupide (dar aducatoare de comisioane), cum ar fi „cornul si laptele„, extins de curand si pentru elevii de gimnaziu.
In semn de protest fata de aceasta masura, aproximativ 2000 de elevi din judeţul Covasna au declanşat, astăzi, greva japoneză, ei protestând împotriva deciziei Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse potrivit căreia elevii care au împlinit 18 ani nu vor mai beneficia de alocaţia de stat. De asemenea, se strang semnaturi impotriva acestei masuri. Probabil, acest protest se va extinde la nivelul intregii tari. Puteti semna o petitie online impotriva acestei masuri.
Comentarii recente