Ministrul olandez de finante nu va aproba bugetul UE

Sursa: http://ro.altermedia.info

MINISTRUL olandez de finante Wouter Bos e hotarit sa voteze impotriva aprobarii bugetului Uniunii Europene pe anul 2006 la intilnirea de astazi a ministrilor de finante din tarile UE, potrivit publicatiei EU Observer.

Curtea Europeana de Audit a gasit greseli de raportare in circa 61% din cheltuielile din fonduri europene destinate proiectelor nationale, fapt ce a produs un adevarat scandal in camera inferioara a Parlamentului olandez, potrivit cotidianului NRC Handelsblad. “E socant, vorbim aici de peste 61 de miliarde de euro”, a declarat deputatul crestin-democrat Frans de Nerée tot Babberich pentru cotidianul olandez. Bugetul UE pe anul 2006* a fost de 102 miliarde de euro.

Cu toate acestea, e putin probabil ca demersul ministrului olandez, care cere ca statele europene sa justifice cheltuielile din fondurile UE, sa fie urmat si de alti colegi de-ai sai la intilnirea de astazi.

Comisarul anti-frauda Siim Kallas a reusit anul trecut sa convinga guvernele statelor membre sa furnizeze documente doveditoare privind modul in care au fost cheltuiti banii. Intr-adevar, statele membre vor pune la dispozitie anual rezumate ale rapoartelor de audit existente, potrivit unui raport preliminar care va fi luat in discutie la intilnirea Ecofin de astazi, dar unele state membre considera ca acordul se refera doar la justificarea proiectelor lansate anul trecut, nu si la cele anterioare.

Conform unui raport al Curtii de Audit, chiar Olanda este unul dintre statele vizate, din cauza propriei incapacitati de a implementa proiectele finantate prin subventii europene, existind posibilitatea ca regatul Tarilor de Jos sa returneze Uniunii Europene milioane de euro.

Pentru aprobarea bugetului este nevoie de o majoritate calificata a reprezentantilor statelor membre, ceea ce face pozitia olandeza una simbolica. Ea nu va avea nici un efect practic fara sustinerea altor state membre.

*Mai exact e vorba despre incheierea executiei bugetului pe anul respectiv. Comisia Europeana si Curtea Europeana de Audit prezinta rapoarte privind modul in care s-au efectuat cheltuielile din fonduri europene in 2006, iar Parlamentul european aproba (sau nu) aceste rapoarte pina la sfirsitul lui aprilie 2008.

Leave a Comment