Coruptia din cadrul institutiilor Uniunii Europene reprezinta un fenomen generalizat iar cele catava dezvaluiri care apar ne pot da o idee despre amploarea sa. Eurodeputatul olandez Paul van Buitenen a realizat de curand un raport de audit intern, care dezvaluie ca o parte din europarlamentari apelează la angajaţi şi firme fictive ca să-şi rotunjească veniturile din fondurile comunitare, raport postat pe site-ul sau, conform BBC News.
Chiar dacă riscă să fie sancţionat de forul european deoarece a dat publicităţii un text „top secret”, Van Buitenen se mulţumeşte cu faptul că a făcut puţină lumină în acest scandal care riscă să afecteze credibilitatea întregului for european. Astfel, documentul relevă că s-au făcut multe plăţi compensatorii către echipele unor eurodeputaţi care… nu au mai fost aleşi. Zece dintre aceste plăţi au fost făcute către asistenţi, deşi aceştia lucrau pentru alt europarlamentar. Un alt angajat a primit bani pentru colaborarea cu 12 europarlamentari timp de trei luni! Au mai fost descoperite abuzuri şi în legătură cu decontarea cheltuielilor făcute în deplasări. În unele cazuri, cheltuielile au fost de trei ori mai mari decât salariile echipei eurodeputatului, notează BBC. Unele firme cu care europarlamentarii semnaseră diverse contracte nici măcar nu figurau în bazele de date naţionale sau erau companii cu un profil ce nu ar fi ajutat, în mod normal, munca deputaţilor, precum o firmă de comercializat lemne sau una pentru babysitting.
Acţiunea lui Van Buitenen nu i-a surprins deloc plăcut pe membrii Comisiei de Control Bugetar, singurii care aveau acces la acest document. Olandezul Jan Mulder, care iniţial era de acord cu publicarea cheltuielilor, a spus acum că el nu ar încălca regula confidenţialităţii. În schimb, un eurodeputat britanic – Eluned Morgan – i-a trimis o scrisoare preşedintelui Legislativului de la Strasbourg, Hans-Gert Poettering, în care cere publicarea integrală a raportului. La rândul său, parlamentarul britanic Chris Davis, care a oferit detalii legate de document luna trecută, este încântat că raportul a devenit public. „Înalţii oficiali ai Parlamentului European vor fi supăraţi, pentru că îi pune într-o lumină negativă”, apreciază Davis. Cu toate acestea, eurodeputatul olandez ar putea să fie avertizat destul de dur de PE. El nu este la prima „abatere” de acest fel. Van Buitenen a mai fost avertizat acum câteva luni deoarece a dat publicităţii un proces verbal al unei întâlniri cu uşile închise cu şeful OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă). Mai mult, în 1999 a fost suspendat când lucra pentru Comisia Europeană deoarece a furnizat informaţii Parlamentului European despre o serie de acuzaţii de fraudă din Executivul comunitar.
Comentarii recente