1. România plăteşte o contribuţie de 100% la bugetul UE încă de la data aderării, fără nicio derogare. Nu a fost negociată o creştere graduală a contribuţiei la bugetul UE.
2. Taranii români primesc subvenţii directe mai mici decât fermierii din celelalte state UE. Fermierii români înseamnă 28.57% dintre toţi fermierii din UE (o treime !), dar cu toate acestea ei beneficiază de numai 2,5% din subvenţiile agricole ale UE. După aderare, fermierii români sunt obligaţi să aştepte 10 ani pentru a primi 100% din plăţile directe ale UE per hectar.
3. România are interdicţie de a planta soiuri de viţă-de-vie hibridă. Producătorii români de vin au pierdut astfel un element de identitate a culturii viticole. Politica din domeniul viticola impusă de UE României va duce la o uniformizare a gustului vinului şi la o mai mare răspândire a bolilor viţei-de-vie. Practic, vinurile româneşti îşi vor pierde specificul
4. Pentru România nu există subvenţii pentru protejarea obiceiurilor alimentare şi culturale. Au fost impuse restricţii excesive în cazul producţiei domestice de ţuică.
5. Agricultorilor români le-a fost impusă interdicţia de a planta anumite soiuri de cânepă. România este cea mai mare producătoare de cânepă din Europa. În 1993 au fost cultivaţi peste 40.000 acri.
6. A fost interzisă sacrificarea animalelor pentru consum din gospodării dacă nu sunt respectate o serie de norme care sunt extrem de stricte şi costisitoare pentru ţărani. Adică se interzice ca oamenii să îşi taie un curcan, de exemplu, dacă nu iau nu ştiu câte avize şi aprobări???!!!
7. Au fost interzise subvenţiile de stat pentru industria metalurgică. Altfel spus, nu mai putem să ajutăm marile combinate, de activitatea cărora depin zeci de mii de salariaţi. Şi asta în condiţiile în care restructurarea acestor combinate încă nu s-a realizat în totalitate.
8. Centrele de procesare a laptelui pot primi livrări de lapte neprelucrat doar până la 31 decembrie 2009. Dacă centrele nu vor îndeplini standardele UE la termen, acestea vor trebui închise.
9. Muncitorii români trebuie să aştepte până în 2014 (!) pentru a avea acces nerestricţionat la piaţa de muncă în majoritatea statelor membre UE. După încheierea perioadei de 7 ani de la aderare, statele membre UE pot decide în sensul obligativităţii permiselor de muncă pentru români pentru a-şi proteja piaţa internă a forţei de muncă de dereglări existente sau previzibile.
10. României i-a fost repartizat un portofoliu fără vizibilitate în cadrul Comisiei Europene. România, o ţară cu 22 milioane de locuitori, a şaptea ca mărime în UE, deţine un portofoliu de plan secund în cadrul CE.
11. Tratatul Constituţional a fost ratificat de către România fără a fi organizat un referendum naţional. Şi noul tratat (de la Lisabona) va fi ratificat în acelaşi mod, fără ca românii să fie consultaţi în legătură cu drepturile lor.
Sursa: http://manipularea.blogspot.com/2008/03/ue-in-11-pasi.html
Comentarii recente