UE, un paradis al birocratiei.

Articol de Marius Mioc preluat de pe site-ul ro.altermedia.info.

Registrul Comerţului jupoaie firmele este o concluzie la care a ajuns şi Ministerul pentru IMM-uri. “România trebuie să se alinieze la codurile CAEN europene, motiv pentru care firmele sînt obligate să schimbe aceste coduri. Registrul Comerţului taxează firmele care îşi schimbă codurile ca şi cînd companiile ar face acest lucru benevol”, se indignează ministrul Ovidiu Silaghi, care propune Guvernului o iniţiativă de a reduce nivelul taxelor de acest tip.

Este doar unul din multele exemple de birocraţie inutilă pe care aderarea la normele europene o impune României. După ce au fost obligate să-şi înregistreze la Registrul Comerţului toate tipurile de activităţi desfăşurate conform codurilor CAEN, acum firmele sînt obligate să facă noi acte, căci clasificarea CAEN s-a schimbat. Costurile impuse firmelor le suportăm în final noi, cetăţenii, căci în preţul produselor şi serviciilor pe care le cumpărăm este inclus şi costul birocraţiei.

Ovidiu Silaghi, ca orice fruntaş al Partidului Naţional Liberal, acţionează conform ideologiei Statului Maximal. Statul a creat o problemă prin impunerea codurilor CAEN şi apoi schimbarea acestora, tot Statul intervine pentru ajutorarea întreprinzătorilor prin reducerea taxei, fie numele Statului binecuvîntat! Dar taxele nu sînt decît o parte din problemă. Pregătirea corectă a actelor necesare la Registrul Comerţului, plata consilierului juridic care explică cum trebuie întocmite actele, convocarea AGA care să aprobe noile coduri CAEN, plata secretarei care întocmeşte dosarul de înregistrare şi îl depune la Registrul Comerţului şi tot ce înseamnă birocraţie internă în cadrul firmei este pentru întreprinzători o povară deloc neglijabilă (dar neglijată de guvernanţi). O parte din întreprinzători, în special cei mici care n-au bani să angajeze consilier juridic care să-i ţină la curent cu toate schimbările apărute, vor neglija să facă schimbările necesare. Bucuria birocraţilor, care vor avea motiv legal să-i sancţioneze!

Soluţia optimă este desfiinţarea completă a codurilor CAEN şi a obligaţiilor de a înregistra prealabil tipurile de activitate economică desfăşurată pe baza unei clasificări birocratice (aflate în continuă “îmbunătăţire”). Aceste coduri CAEN, prin care activităţile economice sînt împărţite în 272 grupe şi 615 clase, nu ajută cu nimic la dezvoltarea economiei româneşti, ele sînt doar un pretext pentru a da de lucru unor birocraţi. Statisticile întocmite pe baza acestei clasificări nu sînt esenţiale şi oricum nu sînt corecte, căci multe firme înregistrează activităţi pe care nu le desfăşoară efectiv, tocmai pentru a evita nevoia întocmirii altor acte dacă-şi vor diversifica activitatea. Statul ar trebui să se limiteze doar la a verifica dacă firmele îşi înregistrează în contabilitate veniturile şi plătesc corect impozitele.

De citit, pe aceeaşi temă:
Uniunea Europeană ustură la buzunar (1)
Uniunea Europeană ustură la buzunar (2)
Uniunea Europeană ustură la buzunar (3)
Uniunea Europeană ustură la buzunar (4)
Uniunea Europeană ustură la buzunar (5)

Leave a Comment