Tratatul de la Lisabona se poate confrunta cu un referendum polonez!

PRIM MINISTRUL polonez Donald Tusk a declarat astazi ca va propune un referendum referitor la Tratatul de la Lisabona daca opozitia conservatoare va continua sa afirme ca va bloca ratificarea lui in Parlament. „Daca in nebunia lor (conservatorii) vor bloca Tratatul, noi vom fi nevoiti sa facem apel la un referendum, ceea ce sper sa evitam„, a declarat Donald Tusk intr-o conferinta de presa.

S-a ajuns astfel la situatia paradoxala ca, in timp ce in tarile occidentale referendumurile populare sunt evitate de politicieni pentru a nu periclita ratificarea Tratatului UE, in Polonia, guvernul sa vrea sa organizeze un referendum popular tocmai pentru a salva respectivul tratat! Pana saptamana trecuta, Tratatul nu parea sa aibe probleme referitor la ratificarea din Parlament, fiind sustinut si de conducere si de opozitia condusa de Jaroslaw Kaczynski. Insa, acesta la rugamintile euroscepticilor nationalisti din partidul sau s-a razgandit, eliminand majoritatea de doua treimi necesara ratificarii.

Kaczynksi a fost urmat si de fratele sau geaman, presedintele tarii, care a declarat ca nu va semna Tratatul chiar daca va fi ratificat de Parlament, deoarece acesta ar afecta interesele Poloniei. Sa speram ca totul nu va fi doar un foc de paie! Ultimele sondaje arata ca polonezii sunt in mare parte de acord cu Tratatul, insa ca pentru acesta sa fie validat prin referendum este nevoie de prezenta a cel putin 50% din populatie la vot, o situatie aproape imposibila. (asta daca nu se aplica „metodele” de la referendumul din 2003 din Romania)

In paranteza fie spus, tratatul UE prevede legalizarea casatoriilor cuplurilor homosexuale, ceea ce intr-o tara de 38 de milioane de catolici practicanti nu suna prea bine. Pana acum, aceasta problema nu a fost sub atentia mass-mediei nicaieri pe continent.

Sursa: http://www.ukip.org/ (UKIP – United Kingdom Independence Party, partid eurosceptic); Traducere in romana: http://nicador.blogspot.com

Leave a Comment