SUB NUMELE eufemistic de “taxa pe emisiile de carbon“, Uniunea Europeana reinventeaza faimoasa “taxa pe fumarit” de pe vremea lui Caragea Voda! Departamentul pentru Afaceri Europene din cadrul Guvernului României, prin glasul şefului său, dl. Adrian Ciocanea, a venit cu o nouă propunere de “îmbunătăţire” a vieţii cetăţenilor: introducerea unei taxe pentru centralele de apartament. “Cum ar putea fi taxat un emiţător de CO2, cum este un cetăţean care are o centrală de apartament? El este debranşat de la un CET, care este plătitor de impozite şi taxe pentru a face faţă cerinţelor de mediu”, se intreabă domnul Adrian Ciocanea.Si tot domnia sa, a gasit raspunsul. Urmand directivele Comisie europene si sub pretextul “protejarii mediului inconjurator“, domnul Ciocanea a pregatit o lege prin care e nevoie de aprobări prealabile pentru orice aparate care emană bioxid de carbon. De asemenea, aceste aprobari trebuie innoite periodic. Nu ştiu cum se va rezolva problema celor care şi-au instalat deja centrale, ei cum vor fi taxaţi? Dar sunt convins ca guvernantii vor gasi solutii! Intotdeauna o fac cand e vorba de incasat niste bani de la cetatenii de rand.
Argumentul domnului Ciocanea e foarte simplu. CET-urile emit şi ele bioxid de carbon, iar cetăţeanul care-şi cumpără centrală este şi el plătitor de impozite şi taxe (inclusiv TVA la gazul metan în continuă scumpire), dar un impozit suplimentar nu strică niciodată. Ar trebui pusă o taxă şi pe respiraţie, căci şi prin respiraţie se emană bioxid de carbon! Cetăţenii mai graşi ar trebui să plătească mai mult, căci consumă mai mult aer!
Repetatele scumpiri ale gazului metan se înscriu şi ele în nobila misiune de educare a românilor în spirit ecologic. S-au scumpit gazele ruseşti, dar mai era o problemă: România are şi zăcăminte proprii, care acoperă 60% din necesar. Tot Uniunea Europeană, săraca, e cea care, spre binele nostru şi al mediului înconjurător, ne impune să scumpim gazele din producţia internă. Înainte de aceste scumpiri a fost nevoie de privatizarea reţelelor de gaz metan ale României, astfel încît profiturile din creşterea preţurilor să intre în buzunarul investitorilor străini, din ţări prietene, membre UE.
Comentarii recente