O veste proasta: Polonia va ratifica Tratatul UE.

DUPA DOUA saptamani de replici dure şi acuze reciproce, premierul polonez liberal Donald Tusk şi preşedintele conservator Lech Kaczynski au ajuns, la sfârşitul săptămânii trecute, la un acord pentru ratificarea Tratatului de la Lisabona pe cale parlamentară, relatează AFP, conform Mediafax. „Preşedintele şi cu mine i-am cerut astăzi preşedintelui Dietei (Camera inferioară), Bronislaw Komorowski, să declanşeze cât mai repede procedura parlamentară de ratificare şi aceasta va avea loc marţi“, a declarat şeful Executivului de la Varşovia. Ceea ce parea a fi o dizidenta poloneza s-a desumflat fara prea mult zgomot.

Liderul principalului partid de opoziţie şi fratele geamăn al preşedintelui ţării, Jaroslaw Kaczynski (contracandidatul actualului premier în cursa legislativă din octombrie 2007), a ameninţat la jumătatea lunii martie că va bloca ratificarea in parlament a Tratatului de la Lisabona. Fraţii Kaczynski au cerut includerea în legea de ratificare a unor garanţii legale suplimentare, afirmând că astfel vor fi respectate interesele Poloniei în cadrul UE.

Săptămâna trecută, în cadrul unui discurs televizat, preşedintele Kaczynski a atacat din nou Carta europeană a drepturilor omului, pe care Polonia, ca şi Marea Britanie, are dreptul să nu o integreze în Tratatul de la Lisabona. Liberalii conduşi de Tusk voiau să adere la Cartă, dar au renunţat pentru a usura ratificarea. Kaczynski a afirmat că această Cartă ar permite germanilor să ceară indemnizaţii pentru bunurile abandonate pe foste teritorii germane, atribuite după război Poloniei. În plus, Carta ar fi obligat recunoaşterea de către Polonia a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, impotriva careia se exprima cu tarie majoritatea polonezilor.

Guvernul lui Tusk a respins revendicările lui Kaczynski, declarand că este hotărât să organizeze un referendum naţional, dacă opoziţia va bloca ratificarea, conştient că ultimele sondaje arată că 65% dintre polonezi (trist, dar adevarat!) sunt în favoarea Tratatului de la Lisabona. Fraţii Kaczynski au renunţat să se mai opună ratificarii Constitutiei UE. Desigur, e posibil ca in spatele scenei sa fi avut loc un “troc”.

Leave a Comment