Trei milioane de soferi vor fi obligati sa renunte la masini

Sursa: http://cotidianul.ro// ro.altermedia.info

Posesorii de masini non-euro ar putea fi siliti sa renunte la ele pina la sfirsitul anului 2011, potrivit unei reglementari UE aflate inca in stadiu de proiect. Oamenii nu vor primi nimic in schimb. Situatia risca sa devina de-a dreptul tragica, daca tinem cont de faptul ca in România, 2,9 milioane de autoturisme, adică 60% din maşinile aflate în circulaţie, sînt non-euro! Statul nu va plati nimic oamenilor care vor trebui sa renunte la masini. „Nu se va acorda nici o despagubire. Omul este in cunostinta de cauza si avertizat din timp ca masina nu mai respecta normele de mediu“, conform unor surse din Ministerului Finantelor, citate de Cotidianul.

Asemenea masuri se aplica deja partial in unele orase europene. Incepind cu 1 ianuarie, anul acesta, masinile care nu indeplinesc standardul Euro 2 sint interzise in Berlin. In plus, masinile care au voie sa circule prin oras trebuie sa poarte o eticheta de control pe care scrie clasa de emisii: rosu pentru Euro 2, galben pentru Euro 3 si verde pentru Euro 4. Lipsa etichetei atrage o amenda de 40 de euro si un punct pe carnet. Din 2010, in Berlin vor circula exclusiv masini cu standard Euro 4 si mai mare. Aceleasi reguli se mai aplica in Germania in Köln si Hanovra. Milano a introdus la inceputul anului o taxa zilnica de acces in oras de 5 euro pentru masinile non-Euro si de 2 euro pentru Euro 1 si Euro 2. Euro 3 si 4 circula fara taxa. In Roma s-au interzis pina si scuterele non-Euro.

Pretextul pentru aceasta directiva UE, este acela ca masinile non-euro poluează prea mult mediul înconjurător. Demagogia ecologistă a UE, neglijează însă un fapt: poluarea pricinuită de producerea iar apoi casarea autoturismelor. De la transformarea minereului de fier în autoturism pînă la transportarea maşinilor vechi la cimitirele de maşini, sînt o mulţime de activităţi poluante. N-ar fi mai lesne să apărăm natura prin micşorarea producţiei de autovehicule, nemaiobligînd proprietarii să schimbe maşinile vechi? Ar fi, dar “băieţii deştepţi” din Uniunea Europeană, de la cei din industria producătoare de autovehicule pînă la cei specializaţi în reciclarea ecologică a carcaselor de maşini vechi ar avea de suferit.

Oricum, ceea ce conteaza de fapt pentru UE, nu e mediul inconjurator, ci banul! Si orice posibilitate de a-l stoarce, mai ales sub pretextul unor cauze nobile, este binevenita! Armata de birocrati de la Bruxelles si din tarile membre ale UE are nevoie de fonduri pentru a putea trai in lux!

Leave a Comment