UN NOU episod din comedia ratificarii Tratatului de la Lisabona (numele eufemistic al Constitutiei UE) s-a derulat. Ieri, Slovacia a ratificat Tratatul UE. De asemenea, presedintele polonez Lech Kacyznski a semnat Legea de ratificare a Tratatului UE. Birocratii de la Bruxelles pot rasufla usurati acum! Atat in Slovacia, cat si in Polonia, ratificarea a fost cu cantec, opozitiile din cele doua tari fiind impotriva acestei ratificari.
Astfel, Legislativul de la Bratislava a adoptat documentul cu 103 voturi pentru, coaliţia premierului Robert Fico fiind sprijinită de deputaţii partidului etnicilor maghiari (SMK, formaţiune din opoziţie). Ratificarea a fost blocată timp de mai multe luni de opoziţie din cauza divergenţelor cu puterea asupra legii mass-media, relatează AFP. Coaliţia prim-ministrului a reuşit însă acum trei zile să treacă de parlament controversata lege a presei, motiv pentru care mulţi membri ai opoziţiei ameninţaseră că vor bloca ratificarea Tratatului UE. De altfel, în timpul votului asupra Tratatului de reformă al Uniunii Europene 41 de parlamentari ai opoziţiei au părăsit sala, în semn de protest. Legea presei, care a înlocuit un text datând din epoca comunistă, este criticată pentru că prevede un drept la replică foarte larg, chiar şi atunci când informaţiile publicate sunt exacte şi verificate, informează France Presse, conform Rompres.
In Polonia, preşedintele Lech Kacyznski a semnat Legea de ratificare a Tratatului de la Lisabona adoptată de Parlament. Seimul (Camera inferioară a Legislativului de la Varşovia) aprobase ratificarea documentului la 1 aprilie, iar Senatul, a doua zi, dar şeful statului a tărăgănat promulgarea ei. Conservatorul Jaroslaw Kaczynski (liderul principalului partid din opoziţie) si fratele sau, presedintele Lech Kacyznski erau îngrijoraţi de consecinţele legale ale adoptării textului. În cele din urmă, ratificarea a fost posibilă datorită unui acord negociat de premierul Tusk cu preşedintele Kaczynski. Premierul îi ameninţase pe conservatori că va supune textul unui referendum (având în vedere că 65% dintre polonezi ar fi susţinut Tratatul).
Polonia a devenit astfel cel de-al optulea dintre cele 27 de state membre care au ratificat documentul, după Ungaria, Slovenia, Malta, România, Franţa, Bulgaria şi Austria, iar Slovacia, cel de-al nouălea. Belgia se pregateste de asemenea sa ratifice cat de curand Tratatul UE. Se pare ca doar in Irlanda exista sansa de a organiza un referendum popular in privinta Constitutiei UE. Birocratii UE au invatat bine lectia oferita de popoarele francez si olandez, impunand popoarelor europene infama lor Constitutie doar prin intermediul parlamentelor (mult mai usor de influentat si de manipulat)! Dar, ce pretentii poti sa ai?! Asta e “democratia made in EU”! Cine are ochi sa vada!
Comentarii recente