Comedia continua: tripla ratificare a tratatului UE.

Danemarca, Austria şi Portugalia au ratificat ieri şi miercuri Tratatul de la Lisabona. Parlamentarii danezi au votat ratificarea cu o largă majoritate, statul nordic devenind astfel cea de-a 11 ţară membră a forului comunitar care ratifică Tratatul de la Lisabona. În Austria, coaliţia de guvernământ, formată din social-democraţi şi conservatori, împreună cu ecologiştii, a votat textul Tratatului, respins însă de partidele de dreapta.

Tot ieri, documentul a fost ratificat de către Camera inferioară a parlamentului german, cea superioară urmând să se pronunţe pe 23 mai. Seria ratificărilor de săptămâna aceasta a fost deschisă miercuri de Portugalia. Principalele formaţiuni din parlamentul portughez, socialiştii aflaţi la putere şi socialdemocraţ ii, grup de dreapta în Portugalia, s-au pronunţat în favoarea documentului, respins de comunişti şi de verzi.

Tratatul trebuie aprobat de către toate statele membre UE pentru a putea intra în vigoare. Singura tara in care va fi organizat un referendum in privinta tratatului va fi Irlanda. Dar, nu e greu de prevazut ca printr-o manipulare agresiva a electoratului (urmata de o eventuala “ajustare” la numararea voturilor), tratatul UE va fi votat si in Irlanda. Dar chiar daca prin absurd el va fi respins de catre electoratul irlandez, tot va intra in vigoare – urmand a fi organizat ulterior un nou referendum (asa cum dealtfel s-a mai intamplat in Irlanda in cazul Tratatului de la Maastricht). “Democratia” triumfa intotdeauna in UE!

Sursa: Nicador

Totusi, ratificarea Tratatului de la Lisabona pune anumite probleme in unele tari europene. Tratatul va fi analizat de Curtile Constitutionale ale Germaniei si Cehiei pentru a se observa daca incalca legile celor doua tari, marind riscul de a nu fi ratificat de toate cele 27 de tari pana la termenul limita 1 ianuarie 2009. De asemenea, in Marea Britanie s-a declansat o procedura judiciara pentru a organiza un referendum.

Cehia

Senatul ceh a votat joi (24 aprilie) in favoarea consultarii Curtii Constitutionale pentru a verifica daca Tratatul este in concordanta cu legile Cehiei. Din cei 70 de senatori prezenti, 48 au votat “Pentru”, 4 “Impotriva” si 18 s`au abtinut. Senatul nu va adopta Tratatul decat dupa ce Curtea va fi consultata. Pe de alta parte, Curtea Constitutionala a anuntat ca se va ocupa de problema imediat, insa purtatorul de cuvant a refuzat sa afirme cam cat timp ar dura procedurile.

Elementele principale care au fost cerute de senatori sa fie examinate au fost cele legate de transmiterea puterilor catre UE, cat si implicatiile legale legate de adoptarea Cartii Fundamentale a Drepturilor Omului – Charta creand cele mai multe retineri ale senatorilor. Miscarea a fost inceputa initial de cativa membrii eurosceptici ai partidului ODS aflat la putere, urmati apoi si de membrii ai partidului de coalitie, crestin`democratii KDU-CSL.
Opozitia de centru`stanga, reprezentata de partidul CSSD, a incercat sa forteze ratificarea, insa nu a avut succes.

Germania

Ceea ce Bruxelles`ul doreste sa obtina nu se afla in concordanta cu principiile noastre democratice” a declarat conservatorul Peter Gauweiler pentru ziarul Saarbruecker. El a spus ca unul din motivele pentru care a inceput aceasta campanie este acela ca numeroase institutii din Germania isi vor preda puterile catre cele “europene”, in special cele din Justitie. “Conform Tratatului de la Lisabona, drepturile fundamentale ale cetatenilor germani sunt predate catre si controlate de institutii straine, ai caror membrii nu jura ca protejeaza Constitutia Germaniei. Asa ceva nu este permis de Constitutie” a mai declarat P. Gauweiler.

Gauweiler este decis sa depuna plangerea dupa ce Tratatul va fi ratificat si in Germania luna viitoare, iar examinarea de catre Curtea Constitutionala ar amana semnatura presedintelui Jorst Koehler, ultimul pas pentru ratificarea deplina. Toate cele 27 de state trebuie sa ratifice Tratatul de la Lisabona pentru a intra in vigoare de la 1 ianuarie 2009, pana acum un numar de 11 au efectuat adoptarea acestuia.

Marea Britanie

Firma de consiliere a fostei Prima Doamnă a Marii Britanii, Cherie Blair, a fost angajată de Stuart Wheeler, unul dintre cei mai bogaţi britanici, pentru a oferi consultanţă juridică într-un proces estimat la o valoare de aproape un milion de euro. Wheeler vrea să obţină de la Înalta Curte de Justiţie o reexaminare juridică a deciziei Guvernului de a nu organiza un referendum pentru Tratatul de la Lisabona, informează „Telegraph” şi „Daily Mail”.

Intenţia lui Wheeler este să demonstreze că documentul semnat de şefii de stat şi de guvern ai UE la 13 decembrie 2007 este aproape în întregime identic cu proiectul de Constituţie europeană eşuat în 2005, pentru care guvernul condus pe atunci de Tony Blair promisese organizarea unui referendum în Marea Britanie. Mai mult, omul de afaceri britanic, care a reuşit să strângă pentru acţiunea sa în instanţă aproximativ 187.000 de euro de la 150 de donatori, doreşte să conteste în instanţă decizia guvernului de la Londra de a ratifica Tratatul pe cale parlamentară, şi nu prin referendum, aşa cum le promisese Tony Blair britanicilor. Iniţierea acestei proceduri ar putea întârzia cu câteva luni bune ratificarea Tratatului de la Lisabona.

Leave a Comment