UE preia pe furis atributiile de suprastat!

UE îsi va deschide propriile ambasade, conform unui proiect de care criticii se tem ca reprezinta o “preluare a puterii” de catre oficialii de la Bruxelles si constituirea unui suprastat federal, ne informeaza ziarul Gardianul, preluand o stire din publicatia britanica Daily Telegraph. Conform acestui plan secret “ambasadele Uniunii” au fost luate serios în discutie pentru prima data, urmând sa fie conduse de un nou serviciu diplomatic creat în baza Tratatului de la Lisabona.

Potrivit unui document al Bruxelles-ului se înfiinteaza “Serviciul European pentru Actiuni Externe” (EEAS) propus în baza noului Tratat european. Discutiile pe marginea acestuia au ramas însa secrete pâna în prezent. Potrivit documentelor de la Bruxelles, peste 160 de birouri UE din lume, inclusiv în statele membre, vor deveni ambasade si vor rivaliza cu serviciile diplomatice înfiintate. O alta propunere, la fel de controversata, prevede ca ambasadorii UE sa se subordoneze Parlamentului European. “Parlamentul ar trebui sa aiba ca obiectiv audierea reprezentantilor speciali si ambasadorilor conform procedurilor Congresului american“, se arata în document.

Proiectul a stârnit polemici între diplomatii nationalisti. Acestia se tem ca, dupa ce tarile membre au pierdut moneda proprie în favoarea euro, urmeaza înca o renuntare la atributele unui stat suveran. Liderii europeni sustin ca o “uniune” de state nu se poate reduce doar la reguli unitare privind ambalajele sau nivelul noxelor, fiind necesara si o politica unitara. Argumentelor nationaliste li se opune “argumentul” dezvoltarii economice pe care au adus-o integrarea tarilor membre si moneda unica, devenita cea mai puternica din lume, ca si unitatea de valori a cetatenilor europeni. Forta Europei în arena internationala nu poate creste fara a avea o pozitie unitara asupra subiectelor de politica externa, ca si o armata comuna. Lipsa unui minister de externe comunitar s-a vazut în timpul numeroaselor provocari de pe arena internationala. “EEAS va trebui sa fie legat în mod special de Comisia Europeana” se arata în acelasi document, iar numarul oficialilor va fi în ianuarie de 2.500 – 3.000, cu posibilitatea de a creste pâna la 7.000 sau chiar 20.000, potrivit unor opinii diferite.

Cu toate acestea, majoritatea cetatenilor europeni (in mod cert in cazul romanilor!) nu au habar care sunt adevaratele intentii ale UE! Multi inca isi mai inchipuie ca UE este un fel de piata comuna care in plus face acte de caritate pentru tarile mai sarace. Nimic mai fals! UE este un imperiu (in devenire), condus de o elita nedemocratica care dispretuieste total cetatenii pe care pretinde ca ii “reprezinta”.

4 Comments

  1. waszlaw says:

    asa si?

  2. delia says:

    „asa si?” … ne informam si… suntem constienti!
    O lume a lamentarilor si interogatiilor, a ridicarilor din umeri si afisarii neputintei.
    Ne-am indepartat prea mult de societate si ne-am inchis in individ, placandu-ne teribil pozitia de observator.

  3. Nu va dati seama cat de putini oameni au habar de ceea ce reprezinta cu adevarat Uniunea Europeana. Si nu doar la noi, ci si in occident. Chiar si in cazul oamenilor cu un nivel intelectual ridicat. Un profesor olandez imi spunea ca UE e un lucru bun pentru ca a prevenit razboiul in Europa dupa 1945 (de parca Europa n-ar fi fost impartita intre SUA si URSS!) si sa stau linistit ca nu doreste sa devina un Imperiu sau o federatie gen SUA (desi faptele exact asta arata!) si ca birocratia de la Bruxelles e redusa numeric comparativ cu cea din SUA (ceea ce nu e tocmai asa; ca sa nu mai spun ca functionarii de la Bruxelles reprezinta doar varful aisbergului – in spatele lor stau mii de grupuri de lucru; lobby-uri si sute de mii de functionari din statele membre ale caror salarii depind de UE; iar numarul lor e in crestere). De fapt, si in SUA are loc un proces de centralizare tot mai accentuata; numarul functionarilor federali e in crestere; puterile statelor sunt tot mai mult reduse. La fel se intampla si in UE, chiar daca procesul e abia la inceput.

    Ce putem sa facem? Incercam sa informam oamenii; sa-i trezim! Va veni, nu ma indoiesc, si vremea luptei in strada pentru libertate! Dar pentru a avea succes atunci, trebuie ca tot mai multi oameni sa fie constienti de situatie.

  4. S-o credeti voi ca vom mai fi liberi !

Leave a Comment