Fondurile UE pentru IMM-uri, aproape de blocaj.

MICILE companii nu vor mai avea posibilitatea de a gira împrumuturile necesare pentru accesarea de fonduri europene. Doar patru miliarde de euro pot fi garantate din cele 16 miliarde de euro ce vor sosi pînă în 2013, conform Fondului de Garantare pentru IMM, ne informeaza ziarul Jurnalul National.

Pentru a primi bani de la UE, intreprinderile mici si mijlocii trebuie sa ia credite de la banci, care, ulterior, ar urma sa fie rambursate din banii primiti de la UE. Numai ca bancile nu dau credite decat firmelor care pot garanta material. Conform presedintelui Fondului Naţional de Garantare a creditelor pentru IMM, domnul Aurel Şaramet, in momentul de fata, nu se pot garanta decît circa 3-4 miliarde de euro. Conform domnului Şaramet există riscul ca foarte multe proiecte să fie alese pe partea de eligibilitate, dar să fie respinse de bănci la finanţare fie pentru că sînt constituite acum şi deci nu au un bilanţ contabil, fie pentru că nu au garanţii materiale care să acopere valoarea creditului.

Şaramet a precizat că firmele pot beneficia de garantare a creditelor de la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM, Fondul de Garantare a Creditului Rural, dar totodata, “bancherii, de obicei din provincie, refuză să acorde credite cu garantare, deoarece reglementările europene cer ca fondurile care se dau în aceste condiţii specifică faptul că Fondul plăteşte dacă creditorul nu face plata ratei cu o condiţie: aceea de a-şi fi respectat propriile norme. Or, există o spaimă printre bancheri că vine cineva să le verifice actele din nou. De aceea ei preferă să dea firmelor acum un credit cu garanţie materială şi să mai dea unu peste şase luni aceleiaşi firme”, a completat Şaramet. Astfel, se va ajunge în curînd la un blocaj în care societăţile mici şi mijlocii nu vor mai avea cu ce să garanteze.

Leave a Comment