Supravegherea video este indreptata impotriva cetatenilor!

SUPRAVEGHEREA VIDEO stradala, folosita pe scara larga in Marea Britanie, este “un veritabil fiasco” si nu a reusit sa determine o scadere a criminalitatii, a declarat marti un responsabil al politiei britanice, citat de AFP. “Miliarde de lire au fost cheltuite pentru echipament, dar nu s-a reflectat asupra modului in care politia va utiliza imaginile si cum vor fi prezentate ele in fata unui tribunal. Este un veritabil fiasco”, a declarat intr-o conferinta de presa, sustinuta la Londra, Mike Neville, responsabil al Biroului pentru imagini, identificari si depistari vizuale (VIIDO) al Scotland Yard.

Numai 3% din furturile din zonele publice de la Londra au fost elucidate gratie imaginilor provenind de la numeroasele camere de supraveghere instalate in capitala britanica, a explicat Neville. Politistii sunt reticenti in a folosi aceste imagini, “pentru ca este mult de munca”. Camerele nu mai au un rol preventiv, pentru ca numerosi infractori pornesc de la principiul ca ele nu functioneaza, a adaugat oficialul.

Conform unui raport al Comisiei de la Venetia a drepturilor omului a Consiliului Europei, supravegherea video publica reprezinta un pericol la adresa drepturilor si libertatilor fundamentale, si anume: se incalca dreptul la viata privata, este pus in pericol dreptul la libera circulatie etc. Cu toate acestea, procesul de instalare a camerelor de supraveghere video in zonele publice continua tot mai accelerat, in toata Europa (si nu numai).

Acest proces a luat avant si in Romania, in ultimii 2 ani. Ca sa dau exemplu doar din Bucuresti: s-au instalat camere video in intersectii si pe unele blocuri; s-au instalat camere video in metrou, in gari, in scoli si in alte cladiri publice; s-au instalat camere video si in unele autobuze si troleibuze RATB etc. In campusul universitar Regie, studentii sunt filmati, din exterior, in camere in care sunt cazati! Ministrul educatiei, Adomnitei, intentioneaza sa instaleze camere video in toate salile de clasa din Romania, camere dotate cu microfon, si accesibile prin internet! Daca acest proiect va fi realizat (deja in unele scoli din Capitala s-au instalat camere video in clase!) vom avea cel mai mare „show” Big Brother din lume! Lista exemplelor ar putea continua mult si bine.

Daca rolul in prevenirea criminalitatii este atat de redus – acesta fiind pretextul pentru care sunt instalate aceste instalatii de supraveghere – avem dreptul sa ne intrebam: care sunt motivele reale din spatele acestei „orwellizari” a spatiului public? Fireste, un motiv important este cel de ordin financiar – se scot bani frumosi din instalarea acestor echipamente; bani cheltuiti desigur din buzunarele noastre!

Dar mai exista si un alt motiv: cei care ne conduc, stapanii nostri, au tot interesul sa ne tina intr-o stare de frica si obedienta. Camerele video stradale nu sunt sa ne apere de hoti ci sa-i apere pe ei, hotii cei mare, de noi, pagubasii – cetatenii de rand. Ei, conducatorii, vor sa ne controleze viata, in cele mai marunte aspecte! Vor sa stie tot ce facem, tot ce gandim – de asta ne spioneaza telefoanele, comunicatiile pe internet, de asta ne filmeaza in spatiile publice si uneori chiar in propriile noastre resedinte! Si nu fac asta de dragul nostru, sau ca sa ne “protejeze”, ci numai sa se asigure ca nu vom protesta impotriva lor. Iar niste birocrati elitisti cum sunt cei de la Bruxelles se tem al naibii de mult de cetatenii pe care ii conduc, fara a-i reprezenta! Din acest motiv ei au creat un stat politienesc de tip Big Brother!

Leave a Comment